Felnőtt,  Ismeretterjesztés

KI GÉPEN SZÁLL FÖLÉBE, ANNAK TÉRKÉP E TÁJ?

November 15. PÉNTEK, 18 óra – Művelődési Ház

Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj? Rajtunk múlik, hogy a teremtés vagy a pusztítás eszköze a mesterséges intelligencia.

Szűts Zoltán média és digitális pedagógia kutató, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Pedagógiai Karának dékánjának előadása

A mesterséges intelligencia segít bennünket, vagy elpusztítja a gondolkodást, elsorvasztja a kultúránkat? Mire használjuk, mennyire bízzuk rá magunkat? Rajtunk múlik, hogy a teremtés vagy a pusztítás eszközévé válik.

A Radnóti idézet nem véletlen, hiszen új, meglepő jelentéssel ruházható fel. Aki a mesterséges intelligencia gépén száll a kultúránk, a nyelvünk, az oktatásunk fölébe, annak térkép-e táj, vagyis adathalmazt lát csak, és nem az élőt. Nem számít neki, hogy hol lakott Vörösmarty Mihály vagy Kosztolányi Dezső. Nem fogja érezni azt az örömöt, amikor beléphet a szabadkai gimnáziumba, amelybe Desiré egykor járt, amikor az Üllői út egyéként fátlan részén megpillantja a táblát, hogy itt írta költőnk az Üllői úti fákat, amikor a Bartók Béla úton újabb táblát pillant meg. A mesterséges intelligenciára bízott, részleteiben nem átgondolt feladatok ugyanis elvezetnek majd oda, hogy megszűnik az érdeklődés a nyelv vagy a kultúra iránt. Az a tanuló, aki nem a saját gondolatainak kifejtésére, vagy éppen vitatására használja a mesterséges intelligenciát, hanem megíratja vele a leckét amolyan, “csak legyen meg alapon”, a kultúránk pusztításához, elsorvadásához járul hozzá. Egy idő múlva nem számít majd neki a magyar, a német, vagy az angol kultúra, hiszen a gép automatikusan lefordítja neki a szöveget, a kontextust pedig nem kell majd ismernie. Csak a feladat lesz a lényeg, az a néhány angol vagy francia mondat megértése. Elválik majd a francia nyelv a bortól, az angol az ötórai teától, a magyar a Kárpát-medencétől. Az az egyén azonban, akik a gépet arra használja, hogy fejlődjön, hogy tanuljon, hogy ötleteket kapjon, ő a teremtés eszközével él, és egyben a kultúránk örökkévalóságnak történő megőrzését szolgálja. Előadásomban ezt a kettőséget járom körben példákkal, interaktív módon.

A program díjmentesen látogatható!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük