Vissza vagy előre?

Művelődési ház Templom tér 25.Solymár,

Az idei, kibővített búcsú egyik érdekességének ígérkezik a „Pozitív Diskurzus” mottóval induló, intellektuális jellegű pódiumbeszélgetés, amely az Apáczai Csere János Művelődési Ház nagytermében kerül megrendezésre szeptember 18-án, délután 4 órakor. Az esemény ötletgazdája Milbich Tamás, házigazdája és egyben moderátora Szemere János atya, Solymár új plébánosa lesz. A későbbiekben több alkalmasra tervezett esemény nyitó rendezvényén három keresztény felekezet jeles képviselői fejtik ki véleményüket a jelenkor égető kérdéseiről. A beszélgetés célja, hogy jobban megismerhessük a keresztény felekezetek hozzáállását, véleményét a világban tapasztalható identitásbeli, kulturális és vallásos jelenségekkel kapcsolatosan. A pódiumbeszélgetés mottója (Pozitív Diskurzus) arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy érdemes és kívánatos az egymás felé való toleráns odafordulás, még ha jelentősen különböző világnézeti szemüvegen át szemléljük is a világot. Az eseményen részt vevők identitása nyilvánvalóan olykor jelentősen eltérő, de képesek és hajlandók egymás véleményét meghallgatni, ami példaértékű lehet a közéletben. Fontos megjegyezni, hogy az esemény nem vitaműsor, és nem ökumenikus lelkigyakorlat. Sokkal inkább intellektuális eszmecsere, ami főként a vallásos vagy hívő embereknek lehet hasznos iránymutató, ismeretbővítő lehetőség - de természetesen bárkinek érdekes lehet, akit érdekel az egyházak viszonya a világhoz. Olyan kérdésekre keresik közösen a válaszokat, mint: „Korszellem vagy hagyomány? Ész vagy szív? Sokszínű világ, egyféle válasz? Kelet ébredése, nyugat alkonya? Egyén vagy közösség?” A beszélgetés hossza várhatóan 1 óra, plusz igény esetén a hallgatóság kérdéseire adott válaszok. Vendégeink: Szemere János atya (házigazda, moderátor, Solymár), Szentirmai Róbert atya (ortodox pap, Szigetszentmiklós), Csoma Áron (református lelkész, Tinnye), Ambrózi Tamás atya (katolikus pap, Mór).

“Exsultate, Jubilate! Örüljünk és vígadjunk!”

Római Katolikus Templom

Ünnepi hangverseny a 25 éves Corvinus Vegyeskar, a 200 éve szentelt solymári római katolikus templom és a 230/265 éves Mozart évforduló alkalmából. Közreműködnek: Solymári Corvinus Vegyeskar, Törökbálinti Kamarakórus (Karnagy: Boros Tibor), Kapisztrán zenekar, Nagy László Adrián orgonaművész, valamint Ducza Nóra, Nagy Anna Sára, Dékán Jenő, Koleszár Ákos Köszöntőt mond: Szemere János plébános Vezényel: Lógó Tibor A belépés díjtalan, mindenkit szeretettel várunk!

Szülőföldem szép határa

Helytörténeti Gyűjtemény

Hajnal, fejvesztett kapkodás, kétségbeesett siránkozás. Felszedelőzködni lóhalálában, csak a ruha, ami az emberen van, meg egy kézitáska a legszükségesebbnek. Otthagyni egy egész életet, ólban az állatot, a földet, a kis vagyont; betegnek az ágyat, gyereknek a játékot, kiverve a mezőre, országútra. Később, megszokni, hogy az út hamar véget ér, és A mozdony is sikoltva megáll, nem mehet tovább, az új határt már nem lépheti át az utasokkal, hogy meglátogathassák a család ott rekedt másik felét - ahhoz már útlevél kell. Nekünk ezt jelentette és jelenti Trianon undorító béke üzenete. Engem - generációm minden tagjával együtt - az iskolában úgy tanítottak, mintha ez a diktátum meg sem történt volna, mintha a határ másik oldalán rekedt társaink, a világban egyedül álló kultúrájukkal odaszülettek volna „kisebbségbe” egy idegen országba. Ami történt nem feledhetjük. Emlékeznünk kell, mert túléltünk ennél nagyobb tragédiákat is és nem tudhatjuk, hogy a folyton változó világ, mikor kínál lehetőséget valamiféle visszarendezésre. Ez az egy órás előadóest arra kínál lehetőséget, hogy csodálatos íróink és költőink segítségével feleleveníthessük és átélhessük mit okozott családjainknak, kultúránknak és gazdaságunknak a ránk erőltetett gyilkos béke. Kaszás Géza

Könyvbemutatóval egybekötött beszélgetés

Svábház

A Svábházban 2021. szeptember 24-én 18 órától Az íróval Ritter György beszélget Pfeiffer Gábor regénye nem hosszadalmas, pedig családtörténet. Magyarországi német família generációi elevenednek meg az eredetileg zenész tiszta, szikár mondataiban. Emlékhúrokon játszik a szerző, s könyvének lapjain utazik az idő homályába, elbeszélve néhány csolnoki német történetét. Beszél Herbertről, a katonáról, aki talán gyilkos volt, vagy inkább hős? Fejezet szól Rosáról, a háborút megélt sváb lányról, majd házasságáról és testvérével való kapcsolatáról. Történetfoszlány elevenedik meg Mariaról és Josefről, valamint egy felejthetetlen utazásról Németországba. Pfeiffer könyvének sok-sok fordulatát, sok-sok kép tarkítja. Egy szinte elfeledett, elmúlt világ tablóját eleveníti fel….Kihagyhatatlan!" Ritter György történész, levéltáros.

Loleh Bellon: A csütörtöki hölgyek

Művelődési ház Templom tér 25.Solymár,

Három idős, vérbeli párizsi hölgy, Sonia, Marie és Helene, csütörtök délutánonként együtt teázik. Mindez játékos, mozgalmas formában, hiszen a nők mindig szórakoztatóak. Igaz? Valószínűleg mindenki ráismer egy-egy barátjára, ismerősére vagy önmagára egy csütörtöki hölgyben. Csütörtökönként minden szóba kerül: a múlt, a gyerekkor, a szerelmek, a család, a mindennapok kis örömei és kudarcai. Mindig megvitatják aktuális gondjaikat. Jelmezbál, részvények, kriptabővítés, sütés, fogpótlás, tévéműsor, gyereknevelés, munka, öregedés, halál. Az írónő, aki maga is színésznő, teljes beleérzéssel éli és írja meg ezeknek a hölgyeknek az életét. Miközben pereg előttünk a játék, nyilvánvalóvá válik, hogy franciák, oroszok, magyarok nagyon hasonlítunk egymásra. Legalábbis az asszonyok. “Nem vagyok író. Soha életemben nem ültem le íróasztalhoz. Kószálok a városban, ábrándozom. Kis papírdarabkákra párbeszédfoszlányokat jegyzek fel. Soha nem gondolok ki nagy elméleteket. Én az érzéseimmel gondolkodom.” Loleh Bellon LOLEH BELLON: A CSÜTÖRTÖKI HÖLGYEK szünet nélkül Sonia: Papadimitriu Athina Marie: Szabó Éva Helene: Borbáth Ottilia Jean: Kós Mátyás Victor: Mészáros Tamás   Rendező Szitás Barbara A Spirit Színház előadása Belépőjegyek 2500 Ft-os áron vásárolhatók a művelődési házban vagy a jegy.hu oldalon Az előadás a hatályos járványügyi jogszabályával betartásával látogatható!