Események betöltése

« Összes Események

Vissza vagy előre?

szeptember 18 16:00 - 18:00

Az idei, kibővített búcsú egyik érdekességének ígérkezik a „Pozitív Diskurzus” mottóval induló, intellektuális jellegű pódiumbeszélgetés, amely az Apáczai Csere János Művelődési Ház nagytermében kerül megrendezésre szeptember 18-án, délután 4 órakor. Az esemény ötletgazdája Milbich Tamás, házigazdája és egyben moderátora Szemere János atya, Solymár új plébánosa lesz. A későbbiekben több alkalmasra tervezett esemény nyitó rendezvényén három keresztény felekezet jeles képviselői fejtik ki véleményüket a jelenkor égető kérdéseiről. A beszélgetés célja, hogy jobban megismerhessük a keresztény felekezetek hozzáállását, véleményét a világban tapasztalható identitásbeli, kulturális és vallásos jelenségekkel kapcsolatosan.

A pódiumbeszélgetés mottója (Pozitív Diskurzus) arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy érdemes és kívánatos az egymás felé való toleráns odafordulás, még ha jelentősen különböző világnézeti szemüvegen át szemléljük is a világot. Az eseményen részt vevők identitása nyilvánvalóan olykor jelentősen eltérő, de képesek és hajlandók egymás véleményét meghallgatni, ami példaértékű lehet a közéletben. Fontos megjegyezni, hogy az esemény nem vitaműsor, és nem ökumenikus lelkigyakorlat. Sokkal inkább intellektuális eszmecsere, ami főként a vallásos vagy hívő embereknek lehet hasznos iránymutató, ismeretbővítő lehetőség – de természetesen bárkinek érdekes lehet, akit érdekel az egyházak viszonya a világhoz.

Olyan kérdésekre keresik közösen a válaszokat, mint: „Korszellem vagy hagyomány? Ész vagy szív? Sokszínű világ, egyféle válasz? Kelet ébredése, nyugat alkonya? Egyén vagy közösség?” A beszélgetés hossza várhatóan 1 óra, plusz igény esetén a hallgatóság kérdéseire adott válaszok. Vendégeink: Szemere János atya (házigazda, moderátor, Solymár), Szentirmai Róbert atya (ortodox pap, Szigetszentmiklós), Csoma Áron (református lelkész, Tinnye), Ambrózi Tamás atya (katolikus pap, Mór).

Részletek

Dátum:
szeptember 18
Időpont:
16:00 - 18:00
Esemény kategória:

Helyszín

Művelődési ház
Templom tér 25.
Solymár, 2083 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+3626360100