Corvinus Vegyeskar

A Solymári Corvinus Vegyeskar 1996 novemberében kezdte meg működését Cser Miklós, a Magyar Állami Operaház karnagyának vezetésével.  1997 júniusában 44 fővel adtak bemutatkozó koncertet Solymáron.

1999 novemberében a Corvinus Vegyeskar „Arany fokozat” minősítést kapott.

2001 és 2005 között Tóth András vezette a kórust, majd rövid időre ismét Cser Miklós és Boros Tibor.

2002–ben „Baráti Kör” címen elkészült az együttes önálló CD-je, amelyen 16 kórusmű szólal meg.

2006 novemberében 10 éves jubileumi koncertjükön „Arany fokozat dicsérettel” minősítést kaptak. 

A leghosszabb ideig, 2007 őszétől 2022 végéig Lógó Tibor vezette az énekkart. Az előző karnagyokhoz hasonlóan ő is új művekkel gazdagította a repertoárt: madrigálokkal, népdalfeldolgozásokkal, egyházi művekkel. Szívügye volt a nagyobb lélegzetű egyházi művek betanítása, amelyek koncerteken -gyakran a solymári templomban-, vendégkórusokkal közösen, neves szólistákkal, orgona vagy zenekari kíséret mellett szólaltak meg (Vivaldi: Glória, Cherubini: Requiem, Mozart: Requiem, Koronázási mise, Pachelbel: Magnificat, Fauret: Requiem, …)  

2011-ben a kórus elkészítette második, egyházzenei művek válogatásából készült CD-jét testvérkórusai részvételével.

2021-ben, a kórus 25 éves jubileuma alkalmából Mozart Koronázási miséjét adták elő a Törökbálinti Kamarakórussal közösen. 

A koncert felvétele az alábbi képre kattintva megtekinthető:

2022 év végén újra Tóth András vette át a kórus irányítását, Lógó Tibor más jellegű elfoglaltsága miatt már csak egy-egy projekt kivitelezésében segíti volt kórusát.

A kórus repertoárja igen széles. Az eltelt 27 év alatt a Vegyeskar mintegy 200 művet tanult meg. Ezek felölelik a világ- és hazai zeneirodalom valamennyi korszakát a gregoriántól napjainkig. A kórus több nyelven énekel. A magyaron kívül németül, latinul, olaszul, angolul, franciául, de spanyol, szlovák, lengyel és orosz nyelven is tanult és adott elő műveket. 

Több alkalommal láttak vendégül külföldi kórusokat. 2002-ben a norvég Cor Mio kórus, 2004-ben a Székelyudvarhelyi Férfikar, 2006-ban egy amerikai kórus, 2007-ben a Landsbergi Collegium Vocale, 2010-ben a finnországi Tuuslaulajat kórus, 2014-ben pedig a krími Tavricseszkij Blagoveszt kamarakórus járt Solymáron. A révkomáromi Gaudium Vegyeskarral szinte testvérkórusi kapcsolatot ápolnak.

A kórus életét színesítik – a koncertek, fellépések mellett – „zártkörű” rendezvényeik is ( farsang, karácsony, névnapok, évadzáró partik ), ahol a maguk örömére történő éneklés, tréfa, vidámság segíti a közösségi érzés erősödését, a baráti kapcsolatok elmélyülését. 

Az énekkar tagsága jelenleg 25 fő. Az alapító tagok közül többen ma is aktív tagjai a Vegyeskarnak. Szeretettel invitálnak új dalostársakat bármely szólam soraiba, hiszen ahogy Kodály mondja: „..A zene nemcsak magányosok kedvtelése, hanem szellemi és lelki erőforrás, amit minden művelt nemzet igyekszik közkinccsé tenni.”

Próbát az Apáczai Csere János Művelődési Házban tartanak hétfőnként 19 órától.   

A Solymári Corvinus Vegyeskar Alapítvány székhelye: 2083 Solymár, Templom tér 25.

A kuratórium elnöke: Dr. Villányiné Barabás Katalin

A kórus titkára: Dobai Krisztina 30/222-7194

Az alapítvány adószáma: 18679274-1-13

Bankszámlaszáma: 65700062-10130029

E-mail cím: corvinussolymar@gmail.com