Tízezer szög egy négyzetméteren

2020-02-19 09:45:17

szöggel.jpg

Február 22-én, szombaton – a Válótársak című előadás után –, nyílik Csíkszentmihályi Réka, nívódíjas textilművész kiállítása. Az izgalmas tárlatnak már a címe is sejtetni engedi (Textidesign szállal, szöggel, üveggel), hogy az alkotó szívesen kísérletezik különféle anyagokkal, technikákkal.

Élete legizgalmasabb pillanatainak tartja, amikor a gyárban elkezd legördülni az általa tervezett minta a szövőgépről. A szövött-anyagtervezés szépségét éppen annak kötöttségeiben látja. Férjével, Bozsódi Zsolt belsőépítésszel – és természetesen más belsőépítészekkel is – évtizedek óta dolgozik közösen. Nehéz lenne felsorolni, hány középületbe, közintézménybe tervezett az enteriőrhöz illeszkedő függönyöket, bútorkárpitokat. A rekonstrukciós feladatok érdekessége, hogy a tervezést kutatómunka előzi meg. A budapesti Hauer cukrászda felújításakor a fellelhető régi képek alapján kellett visszahozni a hangulatot, a mintákat mai technológiával kivitelezve. Új tervezésű épületeknél, amilyen például a kecskeméti Hírös Agóra – ahol a zsöllyék jacquard bútorszövetét jegyzi többek között Réka – nagyobb az alkotói szabadság.

Kézi szövésű munkáival számos tematikus kiállításon vesz részt. Ahogy mondja: „Valahogy mindig a geometria nyelvére fordítom le a mondandómat. Ez fakad belőlem.”

Érthető módon ez a geometrikus gondolkodás jellemzi izgalmas, interaktív, játszható faliképeit is. „ Az első játékot egy kedves barátunk megbízására készítettem, aki férjét akarta valami személyre szóló és egyedi ajándékkal meglepni” – meséli. – „Így született az első asztali solitaire játék. Utána eszembe jutott, hogy milyen izgalmas lenne, ha a léptéket megnövelve a falra kerülhetne. Ezeknek az egy négyzetméteres faliképeknek az alapja egy aranyozott vagy ezüstözött fatábla. Erre kerülnek a rátétek, csak szögből például tízezer darab, ezen kívül csavaralátétek, gyöngyök, sok-sok vasalkatrész, hogy tapadjon rájuk a mágnes. És persze az általam készített üveg és tűzzománc díszítőelemek. Közel egy hónap alatt készülök el egy-egy táblával.”

szöggel2.jpg

Memória játék (részlet)

A játékok is több közintézmény falát díszítik, itthon és külföldön egyaránt.  Magyarország Brüsszeli NATO Külképviseletébe stílusosan stratégiai játék került, a Limai (Peru) és Luandai (Angola) Magyar Nagykövetség játékain magyar népművészeti motívumok jelennek meg. Két játékot pedig egy hazai közgyűjtemény, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum vásárolt meg.

A tűzzománc és fusing technikával készült üvegtárgyak is megérnének hosszabb mesét, de mindezekkel a szombaton nyíló, és két hétig nyitva tartó kiállításon személyesen találkozhatnak az érdeklődők. A tárlatot Molnár Eszter művészettörténész nyitja meg, Vizeli Bálint (hegedű) és Vizeli Máté (brácsa) előadásában pedig különlegesen szép nagysajói és bonchidai dallamokat hallhatunk.

„Sokáig gondolkoztam, hogy bár a népzenét nagyon szeretem, még sincs köze igazán a munkáimhoz”– mondja Réka. – „Aztán rájöttem, hogy valahogy mégis, hiszen alkotás közben szinte mindig népzenét hallgatok!”


vissza

facebookyoutubeemail