Szórakoztatva, de nem elbohóckodva bemutatni a feszültségeket

2020-02-18 10:06:24

válótársakkép.jpg

„3 éve találtuk ki, 2 évet pihent a fiókban, 1 éve dolgozunk rajta, és most elő is jövünk vele…” Február 22-én, 17 órától a művelődési házban egy nem mindennapi produkció mutatkozik be, a Válótársak. Gönczi Dorkával, az előadás ötletgazdájával beszélgettünk az alkotómunkáról, és a párkapcsolati mediátor fontosságáról.

Az előadást Solymáron láthatja másodszor a nagyközönség, a téma azonban már jóval régebben jelen van Gönczi Dorka életében. 2015-ben például már vezetett párkapcsolati témájú műsort egy internetes rádióban. Ahogy meséli, maga is megtapasztalhatta a krízishelyzetet, aminek túlélésében ma szakemberként próbál segíteni másoknak.

„2009-ben váltam el, de elmondhatom, hogy minden nehézségével együtt minta-válás volt a miénk, és rekordidő, 6 hónap alatt lezajlott. Akkor úgy éreztem, hogy a családjogi törvények nem érthetőek eléggé a civilek számára, a felek és az ügyvédek a válás során sokszor elbeszélnek egymás mellett, a procedúra pedig egyre csak nyúlik. Beleástam hát magam a családjogba, és birtokomban a tudással, immár válási mediátorként azon munkálkodom, hogy megmutassam, lehet ezt másképpen is: megfelelő kommunikációval társa tudok maradni partneremnek ebben a helyzetben is. Különösen fontos ez, ha van közös gyerek…”

A mediátorok feladata segíteni a párbeszédet, hogy a felek a sérelmekkel eltelve, vagy azoktól elvakulva is képesek legyenek jó döntéseket hozni olyan fontos kérdésekben, mint a gyereknevelés, vagy a vagyonmegosztás. A mediátorok nem foglalhatnak azonban állást. A mediáció sikeresnek mondható, ha a válás rendben lezajlik, de sikeres végkifejlet az is – és persze külön öröm –, ha a pár együtt marad. És szerencsére nemegyszer ez is előfordul.

„Először a produkció címe született meg: Válótársak” – meséli Gönczi Dorka. – „És egy vízió. Társammal, Varga Zsolttal 10 éve vagyunk a pályán, úgy éreztük szélesebb körben is meg kellene ismertetni munkánk tanulságait. Mivel a mediáció is improvizációs műfaj, állandó interakciók sorozata, kézenfekvő volt, hogy ehhez színészeket hívjunk segítségül. Pokorny Liával és Schmied Zoltánnal együtt célunk az, hogy szórakoztatva, de nem elbohóckodva láttassuk a feszültségekkel teli helyzeteket, hogy a nézők ’aha’ élménnyel gazdagodjanak.

Előadássukkal mindig alkalmazkodnak a helyszínhez, az alkalomhoz. Kamara-körülmények között például a nézők konkrét kérdéseit is beépítik a műsorba. Solymáron közelítünk a teltházhoz, ilyen létszámú közönség mellett nincs mód az interaktivitásra. Meglepetéstől senkinek sem kell tartania, váratlan helyzet csak élmény szinten ér majd bennünket – ígérik a szervezők.


vissza

facebookyoutubeemail