Rapperek a rock-klubban

2020-02-17 10:09:02

hip-hop.jpg

Február 21-én raptől és scratch-től lesz hangos az erre az estére hip-hop barlanggá átalakult rock-klub. A JungleCaveRecords és a Kud ARC Közhasznú Ifjúsági Egyesület szervezésében a hip-hop műfaj fiatal képviselői kapnak bemutatkozási lehetőséget.

Az est szervezője és egyik főszereplője a 20 éves Lublóváry Dani, vagyis ENOK, 8 éve foglalkozik hip-hoppal. A solymári Fészek Iskola tanulójaként a zene és képzőművészet hangsúlyozottan voltak jelen a fiú mindennapjaiban.

„Tulajdonképpen úgy indult az egész, hogy festés közben hip-hop zenét hallgattam” – meséli Dani. „11 éves voltam, és ahogy egyre jobban megismertem ezt az életstílust, aminek saját, szorosan összefonódó zenei és képzőművészeti irányzata van, (a hip-hop és a graffity) – nem beszélve az olyan stílusjegyekről, mint az öltözködés, szleng, és sorolhatnánk – teljesen beleszerettem. A waldorf iskola szerencsére teret enged a fiatalok érdeklődésének, így a Waldorf Diáktalálkozón például graffity versenyt is rendeztek. Bennem is egyre erősödött az elhivatottság a grafika és a zene iránt, amelyekkel – kiegészítve a rendezvényszervezéssel – a mai napig foglalkozom.”

Dani különféle rap-formációkkal több alkalommal bemutatkozott már, főleg waldorfos rendezvényeken. A solymári koncert lesz a második saját kezdeményezésű bulija, ahol saját számokkal áll a közönség elé. Első, 15 számot tartalmazó, keleties hangzású underground albumának anyagát, melynek nemcsak zenei alapját, de szövegeit is ő jegyzi, itt és most mutatja be először. A kiadó a JungleCaveRecords (JCR) lesz, melyet szintén maga alapított azzal a céllal, hogy a solymárihoz hasonló rendezvények szervezésével teret adjon a műfaj még ismeretlen, nem professzionális képviselőinek a bemutatkozásra. És hogy hogyan is áll majd össze a jövő szombat este?

„Freestyle-lal indítunk”– tudjuk meg a szervezőtől. „Ez egy nagyon érdekes improvizatív stílusa a műfajnak, ahol különböző – esetünkben 10 – rapper méri össze az erejét, rögtönözve a szöveget a zenei alapra. Közönségszavazat alapján jutnak tovább a résztvevők, amíg a győztes egyedül nem marad. Ezután következnek az előadók, például a meglepetésvendég Young Offenders, majd befejezésül a már említett Caravan című albumom promo-koncertje hallható. A zenei alapokat barátunk, DJ-OREM Beats szolgáltatja egész este. Nagyon jó visszajelzéseket kapunk a közönségtől, és kialakulóban van körülöttünk egy lelkes, egyre színesebb tábor az ország különféle pontjairól, Szegedről, Budapestről, Vörösvárról. Nagy igény mutatkozik ezekben a fél-amatőr körökben az ilyen interaktív programokra, úgyhogy sok érdeklődőre számítunk pénteken, a jövőben pedig további együttműködésre a rock-klubbal.”

ZulimA


vissza

facebookyoutubeemail