Hegyi Barbara: A szeretetnek igenis vannak feltételei

2020-01-07 11:59:13

az_ajto_hegyi_barbara.jpg

Szabó Magda Az ajtó című regénye 1987-ben jelent meg, a kritikusok és a nagyközönség is kitüntette figyelmével, máig is a leggyakrabban olvasott és a legtöbb nyelvre (34) lefordított művei közé tartozik. Világhírnévre akkor tett szert, amikor 2012-ben az Oscar-díjas rendező, Szabó Istvána szintén Oscar-díjas színésznő, Helen Mirren főszereplésével filmet forgatott belőle. Színpadi változatának 4 éve volt a premierje a Spirit Színházban. Hegyi Barbara főszereplésével most a 93. előadásra kerül sor, január 18-án este 7 órától a solymári művelődési házban.

A Czeizel Gábor rendezte darab nem csak azért vált a nézők kedvencévé, mert kertelés nélkül mutatja be az élet alapigazságait, hanem azért is, mert egytől egyig felismerhetők benne az emberi kapcsolatok nehézségei és kihívásai. Az előadás érdekfeszítő drámában mutatja meg az ember milyenségét.

A Hegyi Barbara által alakított Emerenc, a zord külsejű, mogorva öregasszony egy általunk nem ismert, nyers valóságban tengődik - bezárkózva egy ajtó mögé. Nagyváradi Erzsébet - Molnár Anna írónő szerepében - férjével, a Professzorral, vagyis Perjés Jánossal költözik Buda nyugalmába. A két asszony világa teljesen más; Anna, az elismert írónő a kéziratok és regénybeli gondolatok között éli mindennapjait, miközben Emerenc a számunkra felfoghatatlan, nyers valóságban küszködik.

„A túlélési erő, az az ősi erő, amire támaszkodni lehet, ez Emerenc személyiségének magva” – mondta Hegyi Barbara a szerepről. – „Az életrevalóság teljes megnyilatkozása nem csak tetteiben, de gondolataiban, az élethez való viszonyában. Az öregasszony és az írónő barátsága a mű gerince, hiszen kettejük kapcsolatában megláthatjuk egymás tiszteletét, az emberi kapcsolatok nehézségeit és azt is, hogy a szeretetnek igenis vannak feltételei. Még ha ezt nehéz is tudomásul venni.”

Részlet Petővári Ágnes színikritikájából:

Az osztatlan elismerést arató regényeket gyakran utoléri a filmes, vagy a színpadi átültetés „veszedelme”. Ilyenkor az átdolgozót mindig az a kérdések kérdése foglalkoztatja, hogy a regény egészét adja vissza, vagy csak bizonyos részeket belőle, cselekményét mennyire kövesse, gondolatait, társadalmi-eszmei mondanivalóját mekkora mélységben tükrözze. Cseppet sem könnyű feladat ez, mert más a regény és más a dráma műfaji követelménye. Rendezőt és színre vivőt próbáló művelet bizony úgy megjeleníteni a regényt, hogy annak eredeti mondandója ne sérüljön, hanem megmaradjon, és a létrejött produkció a színszerűség igényeinek is megfeleljen, érdekes, izgalmas, azaz közönségbarát is legyen. A Spirit Színház létrehozza ezt a csodát, Czeizel Gábor rendező a nézők érdeklődését az első perctől az utolsóig fenntartó drámát állít a színpadra.

Érdemes megtekinteni Az ajtót, mert a néző azt kapja, amit elvár: csorbítás nélkül magát a művet, miközben nemesen szórakozik, elgondolkodhat a látottakon, elmélázhat az emberi lét nagy kérdéseiről, életről, halálról, barátságról, önzetlenségről, kitartásról, felelősségvállalásról.

0118-2.jpg

 


vissza

facebookyoutubeemail