Akik soha nem erőlködtek, hogy sztárok legyenek

2019-11-28 15:37:52

20191011_195656-01.jpeg

A Kud-A.R.C. Mikulás-buliján egyszerre kedveskedik régi és új közönségének, ugyanis sztárfellépője nem más, mint a klub egykori házi zenekarának számító M.W.S., előttük pedig az új felfedezett Starfucks játszik. Róluk nemrég adtunk híradást. Most a Metal Wariors Solymár hőskorára emlékezünk énekesük, Both András segítségével.

„A 90-es évek közepére tehető az M.W.S. megalakulása. Mindannyiunknak megvolt a saját zenekara. A solymár szerte ismert Mazsola és Tiki a Kud A.R.C. alapítói voltak, és a Tancus Saurus-szal sokat koncerteztek a már 5 éve működő rock-klubban. Én 16 éves ifjú titánként csapódtam hozzájuk, és tulajdonképpen a Tancus Surus romjairól indultunk el. Rögtön látszott, hogy jól működik a kémia köztünk. Viszont a többiek nem voltak valami nagy fellépők, én pedig karriert akartam csinálni.”

Ezután pár év kitérő következett, András több ismert zenekarban megfordult, amikor a 2000-res évek elején felmerült bennük az újrakezdés gondolata.  „Az volt a feltételem, hogy, ha belevágunk, csináljuk rendesen”  – meséli. – „Minden megvolt hozzá: a kapcsolatok és a rock-klub mint rendszeres fellépési lehetőség. Néhány személyi változás is történt, én már csak énekeltem ezután, Szombati barátunk lett a basszusgitáros. Nagyon hamar megcsináltuk az első lemezt, sokat koncerteztünk, bejártuk az országot, ismertté váltunk az underground közegben, barátságaink születtek…”

Második lemezüket 2010-ben már profi körülmények között vették fel. Addigra arculatuk is kiforrott: a „lakótelep metál”. A pilisi kistérség egyértelműen legkeményebb zenekaraként – ahogy magukat nevezték –, úgy akartak kemények lenni, hogy közben kilépnek a klisékből, például nem trágárkodnak. A komoly témákat vidám köntösben tálalva, hallgatható zenét játszottak, és minden sznobériától mentesen felvállalták a kelet-európai, lakótelepi életérzést.

„Nagyon fontos volt számunkra az is, hogy honnan jövünk”– fűzi hozzá András, – „kifejezetten élveztük, hogy solymáriak vagyunk, nem budapestiek. Soha nem erőlködtünk, hogy sztárok legyünk. Az életünk egy vicc volt, és amellett, hogy irgalmatlan tettvágy munkálkodott bennünk, iszonyúan jól szórakoztunk!”

A zenekar 2014-től több külső és belső tényező miatt aktív működését befejezte. Hál’ Istennek az akkori kijelentést, miszerint „soha a büdös életben nem zenélnek többet” nem veszik véresen komolyan!

Rock Mikulás plakát.jpg

„Talán sikerül a régi hangulatot visszahozni. A klub nekünk akkor az életet jelentette. Annak idején mozdulni se lehetett a koncerteken. Ha most ezt megközelítjük, a fiataloknak is jó élmény lesz, az öregek is lehozzák majd a gyerekeiket, és elindulhat megint valami… Boldog lennék, ha majd egyszer a fiam is azzal állna elő, hogy: Fater, elmennék a rock-klubba!”

ZulimA


vissza

facebookyoutubeemail