A harmadik Makáry István vagyok a sorban, aki képeket alkot

2019-11-18 09:57:48

Kiállítás-Makáry.jpg

Makáry István vizuális tervező, fotós, grafikus – korábban sikeres marketingkommunikációs szakember – egy megváltozott élethelyzetben fordult ismét az önálló alkotómunka felé. Fotóit – melyekből november 23-án, este 6-kor, Fénykeresés címmel nyílik kiállítás a művelődési házban –, a fény, a sötétség, az öröm és depresszió, a ragyogás és elmúlás, a kiútkeresés inspirálták.

„Nagy kanyar után kerültem a pályára.” – kezdi a művész a bemutatkozást. – „Az Állatorvostudományi Egyetemen kezdtem felsőfokú tanulmányaimat. Ezalatt aktívan részt vettem a Ferenczy Képzőművészeti Kör munkájában. Művésztanáraim bíztatására a harmadik egyetemi év végén felvételiztem az Iparművészeti Főiskolára ahol grafikusként, látványtervezőként végeztem.” 

Sok pályatársához hasonlóan a 90-es évek elején ő is nemzetközi reklámügynökségeknél próbált szerencsét, végigjárva a ranglétrát először grafikusként, majd művészeti vezetőként, végül kreatív igazgatóként. A tehetséges fiatalember 1996-ban megalapította saját cégét, a Makáry Stúdiót.

Gyorsan fejlődtünk, és sikeressé váltunk a reklámpiac kreatív területén. Országos kommunikációs kampányokat terveztünk és kiviteleztünk, melyek közül a legjelentősebbek a Matáv, az OTP, a Hungária Biztosító,  a MOL, a Földművelődésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, és az AMC számára készültek.” – folytatja István – „Aztán, ahogy minden az életben, ez is megváltozott.  A válság, véleményem szerint, szinte az egész kreatív szakmát sújtotta. 2010 után teljesen átrendeződött a piac, s ennek a folyamatnak csak kisszámú győztese, viszont rengeteg vesztese lett.”

István, saját bevallása szerint, nehezen vészelte át ezeket az éveket, hiszen az inspiráló feladatok, a megszokott komoly kihívások elmaradoztak. Ennyi év után tulajdonképpen újra kellett-kell fogalmaznia önmagát.

„Köszönöm feleségemnek, hogy ebben a nehéz időszakban is mellettem állt szeretetével. Az ő pedagógiai, pszichológiai, bibliodrámai ismeretei segítettek a felismeréshez, hogy még ebben a korban is lehet újat kezdeni, újrakezdeni” – vallja a művész. Életem fordulójának ebben az időszakában nagy örömöt leltem a természet örök esztétikájában, meglepő alkotásaiban, melyek lelkünk gyógyító erejévé válhatnak, ha felfedezzük ezeket az energiákat. De emlékeznem kellett, hogy voltak már képeim a Műcsarnokban és Fertőrákoson, kísérleti filmjeimmel nyertem Essenben és Szigetváron is. Most azon dolgozom, hogy önálló alkotóként, kiállítóként találjak újra utat magamnak.”

Makáry István ebben a minőségben először Solymáron mutatkozik be, egy válogatással a közelmúltban készült természetfotóiból. Ezek közül a meghívón is szereplő képe a 2018-as váci Téli tárlaton elnyerte a „Város Különdíja” elismerést.

Ahogy megtudhatjuk: „Ezek a képek mind a természet csodálatos, változatos alkotó erejének és megfigyeléseimnek az eredményei. Nem használtam effekteket, filtereket. Használtam viszont a fényt, a vizet a szelet melyek egymásra hatása hozza létre ezeket a gyönyörű képeket. Szerintem fotózni mindenkinek örömforrást jelenthet. De a képek általában a tárhelyekre kerülnek és maradnak is ott. Hiszen olyan mennyiségben készülnek, hogy azzal foglalkozni már szinte lehetetlen. Én kevesebb képet készítek, és mert műtárgyként látom a legjobbakat, azokat a legkorszerűbb módon igyekszem a közönség elé tárni. És örülök, ha már csak egy kép is gondolatokat ébreszt a szemlélőben.”

A család szeretete, a teremtőtől kapott energia mellett azonban még valami segítette Istvánt, hogy továbblendüljön ezen az úton:
„A sorban én vagyok a negyedik Makáry István, és a harmadik, aki képeket alkot. Édesapám és apai nagyapám is amatőr fotósok voltak. Csodálatos hagyatékot örököltem tőlük. Egyrészt nagyon érdekes képeket, melyek mindenképpen túlmutatnak az egyszerű leképezésen, másrészt a kreativitásukat. Tervezek is a jövőben egy olyan kiállítást ahol az egymást követő generációk „vizuális termésével” szeretném az érdeklődőket megörvendeztetni. Ez egészen pontosan négy Makáry Istvánról szól, ugyanis a nagyobbik fiam is foglalkozik a fotográfiával bár a hivatása informatikus. A kisebbik fiam, Makáry Sebestyén pedig a költészetben keres magának teret. Tehát mondhatom, gondolhatom, hogy generációkon keresztül kreatívak vagyunk. Ez nagyon nagy erőt ad!”

(ZulimA)


vissza

facebookyoutubeemail