A zene, ami garantáltan gyógyítja a depressziót

2019-09-09 10:02:00

firkin.jpg

Az idei solymári búcsú egyik legkülönlegesebb zenei attrakciójának kétségkívül a Firkin zenekar koncertje ígérkezik. A modern ír kocsmazenét, némi punkos beütéssel játszó Európa-szerte népszerű formáció idén júliusban a Montreux-i Jazz Fesztiválon Elton John mellett képviselte a könnyű műfaj igényesebb ágát, óriási sikerrel. A Firkin szeptember 14-én, szombaton 23 órakor lép fel a művelődési házban.

Péter János, a zenekar vezetője, aki harmadik esztendeje maga is solymári, máris több aktualitással kezdi. „A koncerten a dobunk nemzetközileg elismert készítője a szintén solymári Hornyák Péter is fellép. Emellett készülünk egy másik meglepetéssel is, mégpedig egy Bikini-dal feldolgozásával. Ezt október 18-én, a születésnapi koncertünkön a budapesti Akváriumban szintén előadjuk majd.”

A júliusi Montreux-i Jazz Fesztiválról is lelkesen mesél. „Elton Johnnal ugyan nem találkoztunk, de Quincy Jones csapatával igen, jókat ettünk, ittunk beszélgettünk. Kicsit tartottunk attól, hogyan fogad majd minket a közönség, ráadásul főműsoridőben, a legnagyobb szabadtéri színpadon, de miután játszani kezdtünk, olyan pogózásba kezdtek, amilyet még életemben nem láttam.”

Ki gondolná egyébként, hogy az ír népzenének egyébként meglepően sok köze van a magyar népzenéhez. „Zenei összetételében meglepően hasonlít a csángók zenéjéhez” – magyarázza. „A nagy különbség viszont, hogy míg a magyarok sírva vigadnak, addig az írek vigadva sírnak. Vagyis, még a legtragikusabb helyzeten, témán is képesek nevetni.” Talán ennek köszönhető az is, hogy több koncert után is meglepő beszámolóval kereste meg őket néhány néző. „Legutóbb egy német koncert után jött oda valaki, és elmesélte, hogy korábban nem ismerte a zenénket, de mivel három hete hallgatja, elmúlt a depressziója. Kell-e ennél nagyobb elismerés?” – mondja nevetve.

(PL)

2019BucsuHirmondo18x25.jpg


vissza

facebookyoutubeemail