Bobby McFerrin is őket választotta

2019-09-02 09:30:06

Jazzattion.jpg

Jazz örökzöldek, világzenei csemegék, valamint a huszadik század első felének több népszerű magyar sanzonja is felcsendül a vokális műfaj hazai nagyágyújaként számon tartott Jazzation együttes koncertjén a Solymári Búcsún. A program egyik különlegessége, hogy az együttes tenora nem más, mint Fábián Attila, a solymári férfikórus vezetője. A koncert ideje és helye: szeptember 15. vasárnap, 19 óra, művelődési ház.

A zenekar honlapján többek között azt olvashatjuk Attiláról: „A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium énektanára, saját kisfia mellett kilencszáz gyermek zenei fejlődéséért felel. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ének–zene–karvezetés szakán diplomázott, jelenleg is több kórus karnagya. A csapat legracionálisabb tagja, a turnék logisztikai felelőse, és a Jazzation ifjúsági programjainak instruktora.” Majd egy kevésbé komoly megjegyzés következik: „Attila néha az együttesen belül is tanár urat játszik. Csoportos vonulások alkalmával képtelenek vagyunk utolérni.”

„Nos, ami a tanári attitűdöt illeti, valóban gyakorlatiasan tudok próbálni, nem szoktam hagyni, hogy kicsússzunk az időből” – mondja, majd amikor az általa vezetett solymári férfikar kerül szóba, büszkén teszi hozzá, hogy azt egy különösen jól szóló kórusnak tartja, amellyel számos emlékezetes előadást élt meg.

De nem csak Attila solymári kötődésű: Bolyki Sára, a Jazzation mezzója januárban volt Márkus Tibor és az Equinox vendége a Little Jazz Pubban, Homor Máté, az együttes basszusa pedig nemrég segített két nővére és családjaik után szüleinek is a belvárosból Solymárra költözni.

A Jazzation nemzetközi és hazai elismertségét jól mutatja, hogy tavaly májusban a világhírű Bobby McFerrin is őket választotta partneréül a Müpa nagytermében megrendezett koncertjén. Hogy milyen volt az acappella egyik legnagyobb alakjával dolgozni, arról Várallyay Katus, az együttes vezetője mesélt. „A produkció előtti próba olyan hatalmas koncentrációval, intenzitással zajlott a társaságában, hogy aztán a színpadon, a közönség előtt szinte észre sem vettük, hogy eltelt 90 perc. Amikor felzúgott a taps, az volt az érzésünk, mintha álomból ébredtünk volna. Fantasztikus volt együtt zenélni, főleg úgy, hogy a színpadon kívül nemigen adott alkalmat a kapcsolódásra a menedzsere, aki nagyon határozottan hozta-vitte, koncert előtt, és után szinte be-, majd kicsempészte a világsztárt.”

A csapat 2013-ban Grazban, 2014-ben Pinerolóban, 2015-ben Lipcsében, 2019-ban a dániai Aarhusban nyert nemzetközi versenyt, 2015-ben Lipcsében és 2016-ban az USA-beli Független Zenei Díjak című rangos zenei versenyen a közönségdíjat is elnyerve. 2017-ben „A Dal” műsorában a Jazzation „Fall Like Rain” című dala az együttes altja, Kanizsa Gina előadásában a legjobb négy közé jutott a döntőbe.

(PL)

2019BucsuHirmondo18x25.jpg


vissza

facebookyoutubeemail