Különleges zenei kaland Louis Armstrongtól Benkó Sándorig

2019-08-29 09:14:27

füred.jpg

Aki szeretné tudni, mire táncolt a világ 50, 60, 70 évvel ezelőtt, mindenképpen látogasson ki a solymári búcsúra, a Füred Dixieland Band koncertjére.
A 44 éves Dervalics Róbert évekkel ezelőtt az egyenruhás Loius Armstrong nevet kapta. Nem véletlenül, mivel koncertjein különleges hangjával idézi meg a legendás énekes-trombitást. És hogy miért egyenruhás? Mert jó ideig a légierő kötelékében szolgált katonazenészként. Ez azonban a múlt, jelenleg Balatonfüred hivatalos zenei nagyköveteként koncertezik. A solymári búcsún zenekarával, a Füred Dixieland Banddel a 20-as, 30-as, 40-es évek Amerikájának swing- és dixieland korszakát idézi fel. A koncert időpontja és helyszíne: szeptember 15. vasárnap, 16 óra, művelődési ház.

Armstrong nálunk is járt

Talán kevesen emlékeznek rá, de Louis Armstrong 1965-ben hatalmas koncertet adott Magyarországon. „Satchmo (ez volt a beceneve – a szerk.) 1965. június 9-én egyesek szerint 80, mások szerint 93 ezer ember előtt játszott a Népstadionban, ez volt az egyik legnagyobb közönsége – írja Jávorszky Béla Szilárd: A magyar jazz története című művében. A történelmi pillanatot tokaji borral teli csikóbőrös kulaccsal köszönték meg neki a magyar szervezők. Louis Armstrong A jazz nagykövetei (Jazz Ambassadors) program keretében érkezett 1965-ben Budapestre, amit Dwight D. Eisenhower elnöksége idején. Ezt azzal a propagandacéllal indított az amerikai kormány, hogy bemutassák az amerikai kultúra szabadságát a vasfüggöny mögötti, Amerika-ellenes, kommunista és közel-keleti arab országok területén. A szabadság eszméjének közvetítésére pedig mi sem bizonyult jobb eszköznek, mint az improvizáció zenéje, a jazz. A koncert kapcsán rendelkezésünkre álló egyik kordokumentum szerint Tolnay Klári stewardess kapta azt a megtisztelő feladatot, hogy a Budapestre tartó repülőn meginterjúvolja az amerikai sztárt, és tört angolsággal megkérje, hogy a koncertre el nem jutó magyaroknak dúdolja bele a mikrofonba a Hello Dolly című slágert. A koncert után tokaji borral teli csikóbőrös kulacsot kapott ajándékba és a fiatal Vitray Tamás is beszélgetett a művésszel” – áll a könyvben.

Benkóval egy színpadon

Dervalics Róbert egyébként számtalan hazai sztárral dolgozott már, elég csak Horváth Charlie-t, Falusi Mariannt, Szulák Andreát, Malek Andreát, Szolnoki Pétert vagy Kamarás Ivánt említeni. Gyerekkori példaképe pedig Benkó Sándor, a Benkó Dixieland alapítója és motorja, akivel később többször zenélt egy színpadon. „Hétévesen kezdtem hangszeres zenét tanulni. Többek között klarinéton és szaxofonon játszom, és már akkor nagy rajongója voltam Benkó Sándornak. Benkó nevezetes volt arról, kevesekkel zenélt együtt, én ezek között a kivételezettek között lehettem. Tökéletes úriemberként kifogástalanul öltözött, mintha skatulyából húzták volna ki. Zenekarvezetőként kőkemény volt, zenészként pedig végtelenül precíz. Mindenki Tanár urazta, mert villamosmérnökként tanított a Budapesti Műszaki Egyetemen. A solymári koncerten az ő kedvenc melódiái is felcsendülnek majd” – mondja.

(PL)

2019BucsuHirmondo18x25.jpg


vissza

facebookyoutubeemail