A zene, amire minden láb megmozdul

2019-08-26 09:36:04

swingáladjango.jpg

Swing à la Django, azaz swing Django-módra! Ezernyi hangulatból, színből, számtalan stílusból összeálló örömzene az idei solymári búcsú programjában! Európa legrangosabb zenés színpadai versengenek értük. A Swing à la Django zenekar egyre-másra gyűjti be a rangos elismeréseket. A solymáriak szeptember 14-én, szombaton, 17.30-tól láthatják őket a művelődési házban.

Különleges zenei mix

De miért is ennyire népszerűek? Mi az, amitől Belgiumtól, Német- és Finnországon, Ausztrián át egészen Erdélyig teltházas koncerteket adnak? „Talán azért, mert nincs ember a közönségben, akinek ne mozdulna meg a lába a zenénkre. Először rendszerint a gyerekek gyűlnek a színpad köré, majd a felnőttek is csatlakoznak hozzájuk” – mondja nagybőgősük, és egyben vezetőjük, Lombos Pál, aki maga is háromgyerekes apuka. „Hogy miért utánozhatatlan ez a műfaj? Mert egyesíti a francia manouche swinget, az autentikus magyar zenét, a tangót és a jazz-t. Igazi örömzene” – teszi hozzá.

Mi is az a manouche swing?

A fenti zenei irányzatok közül talán a manouche swing a legkevésbé ismert. Pedig Django Reinhardt, a legendás roma muzsikus, akinek nevéhez fűződik ez a műfaj, ugyanolyan különleges életpályát mondhat magáénak, mint a zenéje. Jean-Baptiste Reinhardt, roma nevén Django, 1910-ben egy vándorcigány család gyerekeként, egy lakókocsiban született Belgiumban.A különleges tehetségű fiú hegedűn, bendzsón és gitáron is játszott. Kezdetben éjszakai bárokban, kávéházakban zenélt. Tehetségét korán felfedezték, tizennyolc éves korában azonban súlyos baleset érte. Egy szerencsétlen véletlen miatt kigyulladt és leégett a lakókocsijuk. Ő és akkori felesége, Bella ki tudtak menekülni, de a zenész jobb oldala megégett, lábát amputálni is akarták. Ugyancsak megsérült a bal keze is, kisujját és gyűrűsujját soha többé nem tudta mozgatni. Szanatóriumi lábadozása alatt fejlesztette ki azt a rá jellemző játékmódot, amellyel súlyos sérülése ellenére is virtuózan tudott később játszani.


Siker, siker után

Visszatérve az együttesre, a Swing à la Django egyik leghangosabb sikere az elmúlt években az a nagyszabású nemzetközi produkció volt, ahol Stochelo Rosenberg, világhírű gitáros és Roby Lakatos társaságában léptek fel a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A közelmúltban a Prima Primissima Díj gálakoncertjén, a Szigeten, illetve a CAFe Budapest Fesztiválon is láthattuk őket. Többször koncerteztek Micheller Myrtill társaságában, felléptek a Talamba Ütőegyütessel a Pesti Vigadóban, és a Gödöllői Királyi Kastélyban megrendezett Barokk Randevún is. A tavalyi évet teltházas dupla koncerttel zárták a Budapest Jazz Clubban. Most ősszel pedig a világ egyik legrangosabb koncerttermében, a bécsi Musikvereinben (ez a hagyományos újévi koncert helyszíne) tapsolhat majd nekik a publikum.

Szívből, szívnek zenélnek

A zenekar nemrég a Szív City mobilttelefonos applikáció zenei arca lett. A Szív City olyan virtuális közösség, amelynek önkéntes tagjai készek megmenteni azokat, akiket közterületen ér hirtelen szívmegállás. A tagok az alkalmazás letöltésével és a regisztrációval vállalják, hogy ha a közelükben valakinek megáll a szíve, az Országos Mentőszolgálat riasztására a helyszínre sietnek, és a mentő megérkezése előtt megkezdik az újjáélesztést.

(PL)

2019BucsuWEB.jpg


vissza

facebookyoutubeemail