Woodstock, a szabadság üzenete

2019-08-15 08:52:54

varga.jpg

Különleges élmény, ha egy zenészlegenda más zenészlegendák műsorából állít össze egy teljes programot. Szeptember 14-én, szombaton 19 órától a művelődési ház színpadán Varga János, az East gitárosa és zenészbarátai három formációban (Varga János és barátai, Big Mouflon, Soulbreakers) idézik meg az ötven éve rendezett woodstocki fesztivál szellemét és hangulatát.

„Annak idején, 13 évesen hallottam először a Szabad Európa rádióban ezeket a zenéket, aztán egyre többet játszottak itthon is, például Komjáthy György műsorában. A lenyűgöző gitárjáték mellett a szabadság üzenete is ott volt minden egyes produkcióban. És mindezt olyan könnyedséggel adták elő, hogy az embernek az volt az érzése, folyamatosan improvizálnak” – mondja Varga János, aki a hajdani woodstocki fellépők közül később hármat is látott élőben koncertezni. „Santanát, Joe Cocker-t és Alvin Lee-t, a Ten Years After egykori vezéregyéniségét hatalmas élmény volt élőben látni és hallani, a frissességük, az energiájuk évtizedek múlva is átütő volt” – meséli lelkesen, majd hozzáteszi: „Az a legjobb ebben a zenében, hogy baromira jól lehet benne gitározni, és  ez az élmény utánozhatatlan.”

Miről is volt nevezetes Woodstock?

A békéről, a szabad szerelemről, a zenéről, a művészetek forradalmáról, a szabad, és elfogadó gondolkodásról szólt a hippi aranykor, aminek jelképe lett az amerikai virággyerekek és a zenetörténet legnagyobb bulija, az 1969 augusztusában megtartott fesztivál.

Hatalmas tömeg

Az első Woodstock minden idők legzsúfoltabb fesztiválja volt, mintegy 500 ezer résztvevővel, ami máig rekordnak számít. Annyian gyűltek össze a Bethel településen (Woodstock városa nem kért a megtiszteltetésből), mintha New York államban kinőtt volna a földből a harmadik legnépesebb város. A szervezők alábecsülték a vendégek számát, így folyamatosan helikopterrel kellett pótolni az élelmiszert és a vizet. Az eredetileg 18 dolláros belépőt csak az első vevőkkel fizettették meg, végül, hogy ne kelljen vesződni a beléptetéssel, kijelentették, hogy a rendezvény ingyenes.

Csúcsgázsi

Jimi Hendrix, korának legnagyobb rocksztárja kapta a legtöbbet fellépéséért, 18 ezer dollárt. Ez ma körülbelül 37 millió forint vásárlóerőt jelent. Ennek ellenére kevesen látták koncertjét, mert azt hétfő reggelre időzítették, amikor a fesztiválozók nagy része már szedelődzködött. Jimi egyébként is jobb szerette a tömegben múlatni az időt, mint a mikrofon mögött.

Nagy hiányzók

A fellépők között szép számmal voltak akkor már ünnepelt sztárok, mint Janis Joplin, Who, a Creedence Clearwater Revival, Ravi Shankar vagy Hendrix, és olyanok is, akik számára éppen Woodstock hozta meg az áttörést, mint Santana és Joe Cocker is. Eredetileg 32 előadó játszott volna a három nap alatt, de az Iron Butterfly a reptéren ragadt. Náluk nagyobb hiányzók is voltak, John Lennon például hiába akart ott lenni, nem kapott beutazási engedélyt, Bob Dylan azért maradt távol, mert egyik gyereke kórházba került, de nem volt ott a Jethro Tull, a Led Zeppelin, a Doors, a Rolling Stones és a Cream sem.

Gondolta volna?

A hatalmas tömeg ellenére a fesztivál tíz évig veszteséges volt, a négy alapító, fiatal vállalkozó, Artie Kornfeld, Michael Lang, John Roberts és Joel Rosenmanmin tegy fél milliárd forintnyi összegből szervezte meg az első bulit, s ennek csupán kétharmad részét könyvelhették el bevételként. A fiúk egészen a nyolcvanas évekig adósságban úsztak Woodstock miatt.

(PL)

2019BucsuWEB.jpg


vissza

facebookyoutubeemail