A szenvedélyes esélyadó

2019-04-25 10:01:43

márkusd1.jpg

„Amíg akár egy olyan ember is lesz Magyarországon, aki nem lehet biztos abban, hogy ha összeesik, akkor egy pillanat alatt odalépnek hozzá, és megkezdik az újraélesztését, addig nem nyugszom!” – ez Márkus Dávid, az SOS Elsősegély oktató cég vezetőjének jelmondata. Az eltökélt fiatalemberrel és forradalmasított tanfolyamával április 28-án, vasárnap 17 órától találkozhatunk az Apáczai Csere János Művelődési Házban.

Bizonyára mindannyian eljátszottunk már a gondolattal, mit is tennénk, ha mellettünk valaki összeesne? Eszünkbe jutna-e valami, amit a segítségnyújtásról innen-onnan hallottunk, vagy lebénulnánk a pánik-helyzettől? Nos, Márkus Dávid pont ilyen szituációkra kínál megoldást, ahogy ő fogalmaz: „használható elsősegélyt” oktat.

„A fő szempont az volt a program kidolgozásakor, hogy életszerű legyen” – meséli Dávid. – „Az unalmas definíciókat elkerülve két dologra fókuszáltunk: mi játszódik le az emberben, és hogyan tudja lélekjelenlétét megőrizni. Ha ez sikerül, a hosszú, tízlépcsős stratégiák helyett kapott, újragondolt kulcsinformációk segítségével ismerje fel a helyzetet, és cselekedjen!”

Érdekesség, hogy az ötödéves orvostanhallgató kiválóan csellózik. Édesapja, Márkus Tibor, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakának tanára – aki egyébként a solymári művelődési házban 18 éve működő jazz-klub vezetője – nem erőltette a zenei pályát, hanem mindig fia elképzeléseit támogatta.

Dávid honlapjáról megtudhatjuk, hogy négyévesen döntötte el, hogy orvos lesz.

„Kedvenc játékom a doktoros volt, és talán az is elgondolkodtató, hogy más gyerekekkel ellentétben kifejezetten szerettem orvoshoz járni” – emlékezik. – „Amikor a gimnáziumi évek alatt tudatosult bennem,  milyen sokára gyakorolhatom csak választott hivatásomat, hogy tűzközelbe kerüljek, vöröskeresztes tanfolyamokra jelentkeztem, majd elvégeztem a speciális mentős képzést.”

Az elsősegély oktatás megreformálásának gondolata már régóta érlelődik benne. Ezzel a témával indult 18 évesen, egy az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériuma által szervezett Youth Leadership Program with Central Europe elnevezésű pályázaton, melyet Magyarországról nyolcadmagával meg is nyert. A pályázaton olyan fiatalokat kerestek, akik kritikusan látják a világot, és eredményesen tesznek is annak megváltoztatásáért. Az Egyesült Államokban töltött egy hónap alatt Dávid különféle izgalmas kommunikációs-menedzsment képzéseken vehetett részt, majd befejezésképpen egy angol nyelvű előadást kellett tartania a Chicago University Centerben.  A hallgatóság között ülő Kevin Lampe – Obama választási menedzsere – felfigyelt rá. „Az a megtiszteltetés ért, hogy Lampe odajött hozzám, és felajánlotta, hogy a mentorom lesz” – meséli a fiatalember. – „Stílusosan, hamburgerezés közben beszélgettünk, majd később interneten tartottuk a kapcsolatot. El lehet képzelni, hogy egy elnöki kampánymenedzser mennyi jó ötletet adni, például abban, hogyan lehet az üzenetet minél hatékonyabban közvetíteni az emberek felé.”

Márkus Dávid minden lehetőséget megragad az elsősegély népszerűsítésére. 2014 óta működő és folyton tökéletesedő cége, az SOS Elsősegély minél szélesebb körben kívánja terjeszteni a jól használható segítségnyújtás alapjait. Cégeknek, szervezeteknek és ingyenesen magánszemélyeknek kínálják tanfolyamaikat. A Facebookon elindított, nonprofit oldala már több mint 500 000 emberhez jutott el, emellett egy chatrobot is létrehozott, mely a Facebook messengeren tanít életet menteni. Előadásai is sikeresek, nagy örömére csak a Generali Elsősegély Programmal karöltve 80 előadást tudhatnak maguk mögött.

Ahogy mondja: „Sokszor nem segíthetünk, de esélyt mindig adhatunk. Megszállottan teszem, akár éppen mentőn vagyok, akár oktatok, vagy csak beszélgetek egy izgalmas személlyel, vagy nemsokára az egyetem elvégzése után orvosként.”


vissza

facebookyoutubeemail