Tisztelet a Szűzanyának

2019-04-17 10:10:23

aaa.jpg

Mária Szűzanya tiszteletére hétfőn új kiállítás nyitotta meg kapuit a solymári Svábházban. Gera Olga, sok ezer szakrális tárgy tulajdonosa bocsátotta rendelkezésre kincseinek egy részét, amelyeket hazánk és a világ számos területéről, országából vásárolt, gyűjtött igen gazdag anyaggá.

A viszonylag szűk kiállítótérben sok száz – a katolikus egyház ünnepeihez kötődő – ábrázolás látható, korukat, anyagukat, művészi értéküket, valamint témájukat tekintve igen sok és sokféle érték. Régi és újabb Máriát ábrázoló festmények, fából faragott szobrok, rózsafüzérek, feszületek, türelemüvegek, szenteltvíztartók, zarándokemlékek, és olyan kivételes darabok, rendkívüli ritkaságok, mint az utolsó vacsora kagylóhéjba vésve, bekeretezve, vagy a papírkép varrott díszítéssel, vagy a tűgobelin kép.

Pazar gazdagságú maga a kiállítás, és Gera Olga szakértő vezetésével még érdekes történeteket is hallottunk az egyes alkotásokhoz kapcsolódóan. Akik hallották, azoknak biztosan élmény volt.

A megnyitón nagyon sokan voltunk, rengeteg fiatal szülő és gyerek, többségük a Waldorf iskolából. A Lélekhang kamarakórus egyházi énekeket, zeneműveket szólaltatott meg. A solymári svábok egyik kedves Mária-éneke is felcsendült, a „Mutter muss dich nochmals grüßen” Milbich Jánosné, Marika néni és Malomsoky Ildikó tolmácsolásában. Az udvaron állók némán, megrendülten hallgatták a tiszta, finom hangzású énekeket, mindenki lelkét megérintette ezek mélysége, időtlensége, húsvéti üzenete.

A megnyitó végén fejünk fölött többször is galambpár szállt át.

Köszönet a szervezőnek, Hartmann Hellebrandt Hildának és természetesen a gazdag anyag tulajdonosnak, Gera Olgának, valamint az esztétikus és jól tematizált kiállítás rendezésében résztvevőknek.

Sokaknak, minden hívőnek érdemes ellátogatnia a Svábházba, mert ez a tárlat kivételes érték, mint ahogy a megnyitó is kivételes élmény volt.

A kiállítás április 15–21-ig naponta 14–18 óráig, április 23-tól május 9-ig nyitvatartási időben, keddi és csütörtöki napokon, vagy előzetes egyeztetés szerint látogatható. A tárlat a pápalátogatás idejére Csíksomlyóra vándorol majd.

Jablonkay Mária

A fotókat László-Marlok Nikolett készítette.

  

vissza

facebookyoutubeemail