Az örökkévalóságba égetett pillanat

2019-01-11 11:45:51

trukkozodesek-1 (1) (1).jpg

A Magyar Kultúra Napját az Apáczai Csere János Művelődési Ház idén egy csoportos tűzzománc-kiállítással ünnepli, melynek 13 résztvevője az ország, sőt a határon túl különböző pontjairól való, de alább kiderül, hogy van kötődésük a pilisi térséghez, Solymárhoz, sőt a művelődési házhoz is!

TŰZBEN SZÜLETÉS – izgalmas és találó cím. Találó, hiszen a tűz elengedhetetlen „kelléke” a technikának. Általa, egymásba égve alkot akár évezredekig tartó egységet a hordozó anyag és a zománc, de a kiégetés során válnak láthatóvá, a tűz által születnek meg, kelnek életre az alkotás eredeti színei is.

A Piliscsabai Művészeti Galéria után Solymár ad otthont a képeknek.

„A kiállítás érdekessége, hogy az egy térben, azonos időben készült zománcképek tizenhárom alkotó egyedi reflexiói ugyanarra a technikára” – meséli Zsuffa Péter, az egyik kiállító, akinek munkái már több alkalommal voltak láthatók a solymári művelődési házban, és aki nem mellesleg alapító tagja az ugyanitt működő Kud-ART Művészbarát Körnek.

Az azonos teret és időt a Muravidéki Baráti Kör Kulturális Egyesület által szervezett alkotóműhely jelenti. A pilisvörösvári székhelyű, 1997 óta működő MBKKE 2008 óta szervez kimondottan tűzzománckiállításokat, 2014-től pedig évente akár több alkalommal alkotóműhelyeket a Kárpát-medence különböző zománcgyáraiban, a kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhelyben, valamint Rácz Gábor iparművész – az egyesület zománcművészeti csoportjának vezetője – budapesti műhelyében.

„A tűzzománc készítésének feltételt szab, hogy van-e otthon kemencénk, és mekkoratudjuk megPétertől. – Házilag maximum A/3-as méretig tudjuk kivitelezni az alkotásokat. Mindnyájan nagyon várjuk a gyári workshopokat, hiszen a nagyméretű darabokat csak az ottani, alagútkemencékben tudjuk kiégetni, nem beszélve a kiváló minőségű alapanyagokról, amikhez ilyenkor hozzájutunk.

Én három éve csatlakoztam a csapathoz, de mesteremtől, Rácz Gábor tűzzománcművésztől – akivel építész édesapám egy közös munkájuk alkalmával ismertetett meg – 1984-ben kezdtem ellesni a technika írott és leginkább íratlan szabályait. Évtizedekig dolgoztam a keze alá, s közben szerettem bele a szórópisztoly adta graffititechnikába, s alakítottam ki egyéni »fotó-impresszionista« stílusomat, melynek célja az általam megélt pillanat tünékenységét beleégetni az »örökkévalóságba«.”

De ahány művész, annyi téma és stílus. Az eredetileg az ötvösművészettel összefonódó, inkább dekoratív zománcművészet legkorábbi ismert emléke az ókori Egyiptomból való, de kiemelkedő példája a rekeszzománc eljárással készült magyar Szent Korona, vagy a sodronyzománc készítésű, XV. századi Szent László-herma. A XX. század második felétől a tűzzománc festményként, vagy háromdimenziós formában gyakran önálló képzőművészeti alkotás.

A 13 alkotó között vannak eredetileg ötvös végzettségűek, rajztanár, textilművész, festőművész, fiatalabbak, vagy számos díjjal kitüntetett, nagy tűzzománcos múlttal rendelkezők, sőt van, aki vegyészként nemcsak művészi kifejezésformát lát a technikában, de annak felhasználási területeit, műszaki lehetőségeit is vizsgálja. Egyiküket a Solymáron jól ismert Lőrincz Vitus festőművész ismertette meg a tűzzománccal 1981-ben.

„Az egy időben s térben alkotás lehetőséget ad egymás technikáinak megfigyelésére, kipróbálására, kibeszélésre, esténkénti »világmegváltásokra«... – zárja a szót Péter. – Az alkotóműhely inspiráló közegében kísérletezhetünk a méretekkel, eljárásokkal.

Az égetés végeredménye sokszor meglepetést okoz, s ez a játék ösztönzi az alkotót újabb próbálkozásokra, a zománc még ismeretlen titkainak kifürkészésére.”

A Tűzben születés II. című kiállítást Rácz Gábor nyitja meg Lőrincz Beáta, a Közművelődési Bizottság elnöke ünnepi köszöntője után, január 19-én szombaton, 18 órakor. A tárlat február 1-ig megtekinthető a művelődési ház nyitvatartási idejében. Mindenkit szeretettel várnak a kiállító művészek:

Bessenyei Valéria, Czóbel Marianna, Elekes Gyula, Gergely Judit, Hernádi Paula, Hollósy Katalin, Koszta Zsófia, Orient Enikő, Papp Olívia, Rácz Gábor, Soltész Melinda, Végh Éva, Zsuffa Péter.


vissza

facebookyoutubeemail