Adventi délután a Svábházban

2018-12-12 11:14:16

001.jpg

A meghirdetett adventi vendégvárás és babakiállítás utolsó simításait végezzük: az adventi ablakdíszítő akcióban a 9-es számot kaptuk, így az utcai ablakra felkerül a csipkéből megformált szám. A solymári templom festett és megvilágított képével együtt szemet gyönyörködtető! A másik ablakban két csodaszép porcelánbaba hirdeti, mire számíthatnak a házba belépők. A többi ablakban girlandok, gömbök, fények. Már csak a vendégekre várunk…

December 9-én a Svábház kertjében felállított asztalokra horgolt terítő került, rá mécsesek, a kis almafára fényfüzér. A Sütőklub hölgyei az érkezők kulináris élvezetéről is gondoskodtak, nagy volt a sürgés-forgás a konyhában. A hagyományos tea, forró kakaó és forralt bor mellett tízféle kuglóf és adventi teasütemény közül válogathatnak majd a látogatók. A hölgyeken a maguk hímezte egyenkötény, csinosak, vidámak. Jöhetnek a vendégek! Jönnek is szép számmal. A négy órára meghirdetett megnyitón nem lehet egy gombostűt sem leejteni.

Blum Jánosné Emi néni saját készítésű solymári hagyományos babái és Horányiné Vatamány Katalin porcelánbaba gyűjteménye ámulatba ejtik a látogatókat. A Sütőklub tagjai közül többen gyűjtenek solymári népviseleti babákat, így Vargáné Herr Magdi is. Az ő gyűjteményéből is kaptunk egy-két babát.

A Svábházat mesés babaházzá varázsolták a Sütőklub „kreatív részlegéhez” tartozó hölgyek és segítőjük, id. Milbich Tamás. Kata 113 babája között vannak múlt századi dámák, akik biedermeier szófán üldögélnek, mellettük a különféle nemzetek népviseletébe öltözött babái állnak. A sváb szekrényben ötletesen felfüggesztett hintázó babákat látunk, majd figyelmünket az ablakpárkányra helyezett létrára fordítjuk, amin egy-egy baba kapaszkodik felfelé. Elragadó környezet, mesevilág!

A ház utcai szobája hagyományos bútorokkal van berendezve, ide kerültek a solymári népviseleti babák. A sublód tetejére a menyasszony, a vőlegény és a koszorús lány. A fenyőfa előtt az ünnepi viseletbe öltözött fiatalasszonyok, a messze földön híres solymári bevasalt szoknyákban parádéznak, az ablakpárkányon idősebb hölgyek „Pantschul”-ban és „Bluzn”-ban. A ruhaköltemények Emi néni igényes munkáját, alaposságát dicsérik.

A babakiállítás január 24-ig, keddi és csütörtöki napokon, 10 és 18 óra között látogatható. Óvódás és kisiskolás csoportoknak a babakiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozást is tartunk. Kérjük, hogy az időpontról előzetesen egyeztessenek.

Hartmann Hellebrandt Hilda

 

A vasárnapi hangulatról beszéljenek László-Marlok Nikolett fotói:

 

vissza

facebookyoutubeemail