Szombaton Solymárra érkezik az Arany-busz!

2018-10-24 11:46:37

0001.jpg

Október 27-én különleges programkínálat várja a művelődési ház látogatóit. Szombaton 16–22 óráig ingyenes a beiratkozás a könyvtárba. 17 órakor a solymáron élő Herman Levente rajziskolai tanítványainak munkáiból összeállított kiállítás, 18 órakor pedig Dormán Bertalan fotókiállításának megnyitójára kerül sor, melyet slackline bemutató is színesít. 19 órától a kalandor lelkületűeket hívja Alonso Alegrìa KÖTÉLEN A NIAGARA FELETT című előadása, mely két 19. századi valós alakról mesél, akik egyszer csak úgy döntenek, hogy átegyensúlyoznak egy kötélen, 50 méterrel a Niagara felett. Azonban a kalandozások kora ezzel még nem ér véget, hiszen Solymárra érkezik a 200-as Arany-busz is, hogy irodalmi felfedezésre hívjon mindenkit Arany János életművét, életét, költészetének máig ható eleven erejét bemutatva versek, képek, relikviamásolatok, hang- és filmfelvételek segítségével.

A Petőfi Irodalmi Múzeum Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából készítette el negyedik, buszban berendezett vándorkiállítását, melyet szombaton délután 14 és 19 óra között a solymári közönség is ingyenesen tekinthet meg. Mitől más ez a kiállítás? – kérdeztük Molnár Eszter muzeológust, az Arany-busz egyik megálmodóját?

Természetesen egyrészt attól, hogy egy buszban rendeztük be, ami sokszor igen nagy nehézség elé állította az alkotókat. A hely kialakításától kezdve, a szerkezetek beépítésén keresztül számos olyan kihívás várt ránk, amire a tervezéskor nem számítottunk. Például már az sem volt egyszerű feladat, hogy a Németországból bérelt busz kijelzőjén megváltoztassuk a feliratot, a német kisváros nevéről a kiállítás címére.

Másrészt attól, hogy modern, fiatalos és interaktív kiállítást akartunk összeállítani. Itt mindent meg lehet fogni, tapogatni, le lehet fotózni, ki lehet próbálni. Egy bonyolult szerkezet segítségével a látogató akár összemérheti erejét Toldiéval.

0002.jpg

Az aktivizáló, fából készült egyedi installációs elemek nem csupán különleges látványvilágot teremtenek, de segítik a szövegértelmezés, a befogadás folyamatát is. (például Ágnes asszony kihajtogatható lepedője, a sejtelmes radványi erdő megjelenítése). A beépített digitális eszközök pedig éppúgy lehetőséget nyújtanak Arany költészetének és pályájának mélyebb megismerésére, mint verseinek élvezetére, vagy éppen a szórakoztató játékra (lehet hallgatni verseket, de rappelt Arany-szövegeket is).

Arany Jánosnak sok arca volt, mi nem az általában megismert öreg képet akartuk megmutatni, hanem a fiatalos, vicces oldalát, mert ez, minden korosztály számára érdekes és izgalmas kalandot tud nyújtani.


vissza

facebookyoutubeemail