HOLDJÁRAT – Misztikus utazás Tompos Kátyával

2018-10-15 14:22:17

TK.jpg

„Élünk itt a Földön, és úgy elvagyunk a problémáinkkal, hogy ki se látunk a fejünkből. Viszont, hogyha picit elemelkedünk, és magasabbról nézünk rá a gondjainkra, bajainkra, akkor minden egészen másnak tűnik” – meséli Tompos Kátya, Jászai Mari díjas színésznő arról, mit is takar második lemezének címe? A Holdjárat koncerten az új album dalai mellett természetesen a régi kedvenceket is meghallgathatja a solymári közönség december 8-án, szombaton, 19 órától a művelődési házban.

A Holdjárat egy újabb utazás, ezúttal azonban nem Európán keresztül, ahogy Tompos Kátya első lemezén, hanem egy misztikus, a földtől elrugaszkodott dimenzióban, melynek végén felkavaró vagy épp megnyugtató, összeolvasztó vagy szétválasztó, múlhatatlan vagy illékony szerelmek várnak ránk. Kátya útitársa ez alkalommal ismét Hrutka Róbert, akivel most nem a színésznő számára kedves dalokat dolgozták át közösen, ahogy az előző albumon tették, hanem tíz vadonatúj dal született.

„Abban is más ez a lemez, hogy Hrutka Robi unszolására elkezdtem szövegeket írni” – meséli a színésznő. – „Én eddig ahhoz voltam szokva, hogy más szövegeit adom elő, de mivel ez egy olyan produktum, amelyet közösen csinálunk és mindentől független, ezért belevágtam. Sok verset olvastam, dalszövegeket nézegettem és az előadások után éjszaka próbáltam ’költeni’. Innen jött a cím is. Az éjszakai megváltozott fényviszonyok, a hold és a csillagok határozták meg a szövegek hangulatát. Amúgy is úgy gondolom, hogy a hold nagy hatással van az emberi elmére, szervezetre. Mindannyian ki vagyunk szolgáltatva a csillagok állásának, az univerzumnak, részei vagyunk valami teljes egésznek, miközben nap mint nap elveszünk az élet kicsinyes gondjaiban. Volt, amikor nagyon nehéz volt, mert már meglévő zenei anyagra kellett szöveget írnom, de olyan dal is van a lemezen, amit teljes egészében én írtam, tehát a zenét is én komponáltam egy szál gitár segítségével. Ez a lemez is a már megfogalmazott útkeresésről, szerelemről, életről, filozófiáról szól.”

A bensőséges, helyenként elgondolkodtató, helyenként vicces, de mélyen a lelkéből fakadó történeteket mind-mind az élet ihlette. Valamennyi vers egy darab a színésznő lelkéből, ablak a világra. Ugyanakkor válaszkeresés is az élet kérdéseire. Ahogy mondja: „Ez biztos amolyan szakmai ártalom: a színházban megfejtjük az életet. Vagyis inkább életeket fejtünk meg, és ezzel együtt magunknak is megválaszolunk dolgokat. Ezek a fejtegetések valószínűleg a dalokba is áttolódtak.”

December 8-án, a művelődési házban igazi zenei csemegét láthatnak, hallhatnak az érdeklődők, hiszen Tompos Kátyát 6 tagú zenekar kíséri: Hrutka Róbert (gitár), Kalmus Felicián (cselló), Galambos Zoltán (zongora), Markó Ádám (dob), Fehérvári Attila (basszusgitár), Dely Domonkos (perka, vokál).

A 90 perces koncert ingyenes regisztrációs jeggyel látogatható!

(forrás: fidelio.hu)


vissza

facebookyoutubeemail