A hangok gyógyító ereje – Új foglalkozás a művelődési házban!

2018-10-09 11:54:53

hangfürdő.jpg

A gong különleges és elbűvölő hangszer. Tud suttogni, és kiabálni, énekelni és panaszkodni és ujjongani is. Felhangokban gazdag zengése könnyedén betölti a teret, s mágikus hangleplével átölel, beburkol bennünket. Oldó és rendező rezgéseire egész testünk válaszol, megérint bennünket. Megszólítja érzelmeinket, idegrendszerünket. Csodálatos módon összeköt saját énünkkel, és bőségesen megajándékoz bennünket testi és érzelmi élményekkel.

A Solymáron élő Molnárfi Katalin középiskolai énektanár és karvezetőszakon végzett a Zeneakadémián. Évekig foglalkozott kórusvezetéssel, de az utóbbi 12 évet idegenvezetéssel töltötte. Most ismét visszakanyarodik eredeti hivatásához, a zenéhez. Hangfürdőt kínál – tibeti hangtálakkal és gonggal – csütörtökönként, a művelődési házban.

Molnárfi Katalin a zene lélekre gyakorolt jótékony, gyógyító hatását már gyerekkorában felismerte. – „Pár éve részt vettem egy úgynevezett hangfürdőn, ahol ezt a hatást „tudományosan” alkalmazzák, és saját bőrömön is megtapasztalhattam ezt. Elkezdett érdekelni a dolog, utánajártam, hogyan tudnám elsajátítani ezt a csodálatos módszert. Rátaláltam, majd beiratkoztam a Gong Akadémiára, mely Eisabeth Dierlich svájci iskolájának egyetlen magyarországi képviselete” – meséli Katalin a kezdetekről.

De hogyan is zajlik egy ilyen csoportos hangfürdő?

A résztvevők felöltözve, jógamatracon fekszenek, betakarózva, és az elcsendesülés, lélekben való megérkezés után átadhatjuk magunkat a hangok hol dinamikusabb, hol lassúbb – a foglalkozásvezető szabad, intuitív játékától függő – áradásának.

A gong hangja egy egészen különleges hallás- és rezgésélmény. Egyedülállóan széles hangspektrummal és felhangokkal rendelkezik. Elmélyíti a légzést, ellazít, testünket érzékenyebbé teszi, támogatja az öngyógyító folyamatokat. A Nepálból származó hangtálak más frekvencián szólnak, kiegészítve a gongok rezgéseit. Egy olyan nyugodt állapotba kerülünk, amelyben a rezgések által elindul a testi-lelki feltöltődés.

A hangfürdő időtartama 50 perc és igény szerint záró beszélgetés, élmények megosztása, és kérdések zárják a foglalkozást.

A hangtálak eredete és működése

A 7000 esztendőre visszanyúló védikus hagyomány misztikus ködébe vész. Állítólag 2600 évvel ezelőtt már Gau-tama Buddha is használt meditáláshoz ilyen tálakat. Ugyanilyen célból még ma is használatban vannak a Himalája kolostoraiban és Ázsiában sok helyütt: elcsitítják, tisztázzák és fókuszálják meditáció közben a gondolatokat és érzelmeket.

A tibeti hangtál működése a rezgéseken alapul. Semmi más dolgunk nincs, csak elhelyezkedni kényelmesen (a legjobb hanyatt fekve), becsukni a szemünket és figyelni a testben megjelenő tünetekre. Ahogy a tó vize is gyöngyöző, körkörös hullámokat alkot a beledobott kavics miatt, így a hangtál oldalát finoman ütögetve is a vízgyűrűkhöz hasonlítható HANG- REZGÉS- HULLÁMOK alakulnak ki, amelyek a testfelülettel érintkezve bejutnak, és koncentrikus körökben végigáramlanak az egész testben, megmozgatva a mintegy 100 billióra becsült sejtet, pozitív hatással nyújtva testnek és léleknek.

(forrás: gongakadémia.hu, doromb.com)


Molnárfi Katalin – előzetes bejelentkezés után (+36 20 9423641) – szeretettel várja az érdeklődőket csütörtökönként 10 órakor a művelődési házban. Tőle informálódhatunk a részletekről, hoznivalókról és esetleges ellenjavallatokról is.


vissza

facebookyoutubeemail