2026-ra elkészül a világ egyetlen ma is épülő műemléke

2018-09-26 15:31:54

Sagrada.jpg

Sagrada Família (Fotó/Forrás: Basílica de la Sagrada Família/Pep Daudé.)

A Gaudí elképzelései szerint készülő bazilika – a Sagrada Familia – Barcelona legmagasabb épülete lesz négy év múlva, akkorra készül el ugyanis a 172,5 méteres központi torony. A katalán modernizmus jelképének számító, a gótikus és szecessziós elemeket egyénien ötvöző bazilikának jelenleg 8 befejezett tornya van, amikor elkészül, összesen 18 tornya magasodik majd a környező házak fölé.

Antoni Gaudít, a katalán modernizmus legjelentősebb alakját 1926. június 7-én, napi sétája közben ütötte el egy villamos. Személyi iratai hiánya, valamint rongyos ruhái miatt sokáig azt hitték, hogy koldus. Végül egy rendőr vitte be a kórházba, de az életét már nem tudták megmenteni, június 10-én meghalt.

A kivételes kreativitással megáldott művész legismertebb alkotása a Sagrada Família. George Orwell a világ legförtelmesebb épületei egyikének nevezte, Dalí viszont az elragadtatás hangján beszélt róla.

Alapkövét 1882-ben fektették le, Antoni Gaudí építész egy év múlva vette át a munkálatokat és a megszállottjukká vált, mindent újra és újra áttervezett, 1910-től felhagyott egyéb munkáival. Az építkezésen remeteként élt, maga gyűjtött a költségekre egészen haláláig. Ekkor az épületnek még csak a negyede, egy torony és a keleti homlokzat volt kész.

A Sagrada Família ma a világon az egyetlen még épülő emlékmű. A Születés Kapuja nevet viselő homlokzatát és a kriptát 2005-ben az UNESCO világörökség részének nyilvánították. Az épületet 2010. november 6-án XVI. Benedek pápa bazilika rangra emelte és megszentelte.

Idén októberben indul a munkák befejező része, a Jézus Krisztus-torony építése – ismertette Jordi Faulí főépítész. – Közepében a csigalépcső mellett üvegliftet helyeznek el, ez szállítja majd a látogatókat a magasba, egy kisebb kilátóteraszra, a torony csúcsát díszítő 17 méteres kereszt lábához. A központi tornyot öt alacsonyabb torony veszi majd körbe, négyet az evangélistákról, egyet pedig Szűz Máriáról neveznek el.

Örökösei vagyunk Gaudí projektjének, célunk, hogy úgy fejezzük be, ahogy azt ő akarta – jelentette ki a főépítész, aki a Sagrada Família befejezését 2026-ra, megálmodója, Antonio Gaudí halálának 100. évfordulójára ígéri.

A solymári művelődési ház idén először hirdetett nyári alkotótábort gyerekek részére, melynek megszervezéséhez Ódor Tünde Enéh festőművész sokéves rajziskolai és táboroztatási tapasztalatát, és már kipróbált Gaudí-tematikáját hívta segítségül. A szeptember 30-án, vasárnap, 15 órakor nyíló kiállításon a híres katalán építész munkái által inspirált különféle technikákkal – nemez, üvegfestés, mozaik, batik, olajfestés, aquarel, linómetszés – készült alkotások láthatók.

(forrás: fidelio.hu)


vissza

facebookyoutubeemail