Képzeletben Barcelonába repültünk

2018-07-03 10:27:27

aaa.jpg

Jó hangulatban zajlott az Apáczai Csere János Művelődési Ház évadzáró eseménye, az első kreatív alkotótábor. A tábor vezetőivel – Jármy Évával és Ódor Tündével – beszélgettünk az izgalmas és különleges öt napról.

„Nagyon sikeres volt az együttműködés Ódor Tündével, aki 2001 óta vezet rajziskolát és nyári táborokat Piliscsabán. Mivel mi is terveztünk hasonlót, kapóra jött Tünde ajánlata, hogy együtt valósítsuk meg a programot, itt, solymári helyszínen” – meséli Jármy Éva a művelődési ház munkatársa, a tábor egyik szervezője. – „Tünde egy-egy művész munkássága, vagy művészeti stílus köré építi a tematikát, így nem sokat haboztunk, és a már bejáratott Gaudí életművet választottuk közös táborunk témájául. Az alkotást az építész munkáinak egy-egy jellegzetes részlete inspirálta, melyeket különféle technikákkal dolgoztunk fel. Az öt nap alatt készítettünk batikolt táskát, nemezgolyókból nyakláncot, festettünk üveget, és igazi olajképet, de a Jegenye-völgyben kipróbáltuk a szabadban való, természet utáni ábrázolást is aquarell-ceruzával.

Tábor 3.jpg

Az ebéd utáni csendespihenő alatt minden nap egy-egy Gaudí épületet jártunk körbe, kisfilmek és fotók vetítésével, melyek képzeletben Barcelonába repítettek minket. Így könnyen emészthetően tudtunk meg minél többet az építész varázslatos munkáiról. Az utolsó napon játékos ’ki mit tud?’- ot tartottunk a mesevetélkedő mintájára, és az eredmények azt bizonyították, hogy a gyerekek, akik az öt nap alatt nagyon a szívünkhöz nőttek, mindent megjegyeztek.

Tábor 10.jpg

Igazi kihívást jelentett, hogy a huszonhárom gyerek között voltak iskolakezdés előtt állók és nyolcadikba készülők is. Tünde lánya, Csillag, aki szinte beleszületett a táboroztatásba, és az én Anna lányom, aki képzőművészeti középiskolát végzett, segítettek nekünk megbirkózni a nagy létszám és a különböző korosztályok adta feladatokkal.”

Tábor 14.jpg

„Igazán jó volt megtapasztalni, hogyan működik a tábor egy intézmény keretei között” – veszi át a szót Tünde. – „Ideálisnak bizonyult a helyszín, hiszen a termekben és az udvaron több csoportban egyszerre lehetett dolgozni, vagy szabadon játszani. Nagyon jól egészítették ki a már meglévő alkotó-programokat a vetített előadások és a játék, vagy a kötetlen feladatok. A művelődési ház nyújtotta technikai háttér, a vetítési és nyomtatási lehetőség, is emelte a tábor színvonalát. Ezúton köszönünk minden segítséget a megvalósításhoz, és persze az anyagi támogatást, ami jelentősen lecsökkentette a táborozók költségeit!”

„Hamarosan elkezdjük az ötletelést, hogy az idei tapasztalatok alapján még gördülékenyebbre tervezzük a jövő nyári tábor programjait és kitaláljunk egy új tematikát. Addig is várom az érdeklődőket a művelődési házban ősszel újra induló Kreatív Műhelybe” – zárja a szót Éva.

A Kreatív Műhelyről és a nyári táborról bővebb információt a szeptember 8-9-én rendezendő Solymári Búcsú idején tudnak majd adni a szervezők!

    

vissza

facebookyoutubeemail