Akik egy másik világban kezdték újra életüket

2018-05-04 11:51:38

ritter.jpg

Megjelent Ritter György, solymári történész „Hazáink / Heimatländer” című kötete, mely megrendelhető a Libri, a Bookline, a Líra, illetve a Napkút kiadók honlapjain.
A kísérleti jellegű, kétnyelvű kötet olyan emberek élettörténeteit tartalmazza, akik átélői, tanúi voltak a második világháború utáni telepítéseknek, elűzéseknek. A könyv azonban nemcsak interjúkat tartalmaz, de levéltári dokumentumokat is feldolgoz, valamint a korszak nagypolitikáját is felvázolja.

Ritter György történész, a Magyar Nemzeti Levéltár munkatársának könyve a solymári német elűzésekről szól, de tág keretekben feldolgozza az országos eseményeket is, a Pilis-völgyében 1946-ban lezajlott telepítési akciókat, és végül személyes interjúkon keresztül nemcsak a svábok, de a felvidéki magyarok és az alföldi szegényparasztok sorsa is teret kap az oldalakon.

„Egy kísérleti könyvet tart kezében az olvasó, mely olyan emberek élettörténeteit kívánja bemutatni, akik átélői, tanúi voltak a második világháború utáni telepítéseknek. Magyarországi németek, felvidéki és földmunkás magyarok ők, akiknek nagy része az állam szemében bűnösnek számított, és ezért elűzték őket szülőföldjükről, hogy egy számukra másik világban kezdjék újra életüket. A mű célja, hogy egy Buda környéki község szemszögén keresztül mutassa be a történéseket. Kísérletünkhöz három nagyítót használtunk, amely a kötet három pillérét is jelenti. Az elsőben a nagypolitikát igyekszünk áttekinteni, a másodikban pedig azt a régiót, ahol ezek az események lezajlottak. A harmadik rész szól a tanúk sorsáról. Történelmi esszénk témája tehát az elveszett és megtalált hazatörténete, amelyet ezek az emberek csak hazáiknak tudnak nevezni” – olvashatjuk az ajánlóban.


vissza

facebookyoutubeemail