Megszűnik körülöttem a világ…

2018-05-04 08:46:44

Névtelen-1.jpg

Boglári-Soponyai Andrea és Makra Gabriella barátnők, már több közös kiállítást tudhatnak maguk mögött. Gabi a földönjáróbb, kísérletezőbb, de jól kiegészítik egymást, ahogy mondják, a különbözőségeikből profitálnak úgy a közös munka, mint a barátság terén. Sokszor azonos mintát fűznek meg, az elkészült darabok mégis magukon viselik készítőjük egyéniségét.
Május 5-én, szombaton, 17 órakor nyílik az Álmok és Ékszerek című kiállítás a művelődési házban, ahol találkozhatunk a két hölggyel, akik a gyöngyfűzést művészi szinten űzik, és megcsodálhatjuk egyedi alkotásaikat.

Mindketten több mint egy évtizede űzik szenvedélyüket. Gabi az elsőgenerációs gyöngyfűzők közé tartozik, az egyik legismertebb budapesti üzletben, a Gyöngyszigetben dolgozik, így ismeri a szakma minden csínját-bínját, a szakkifejezéseket, az alapanyagokat. Itt is ismerkedtek meg, amikor Andrea - túl első szárnypróbálgatásain – minőségibb gyöngyöket keresett a már bonyolultabb, külföldi mintákhoz.

BA2 (1).JPG

Családomban mindig jelen volt az alkotás” – meséli Andrea. – „Nagymamám tanított meg a keresztszemes öltésekre, majd jött a kötés és a tűgobelin. Mikor 2004-ben a második fiammal voltam otthon, akkor dőlt el a sorsom. Sokat sétáltunk és abban az időben nyílt a környéken egy hobbibolt.

Fantasztikus dolgokat árultak, de engem a gyöngyök vonzottak. Eleinte egyszerű láncokat készítettem, de már azokra is nagyon büszke voltam. Aztán egy nap mikor leültem a számítógéphez és beírtam a keresőbe a bűvös szót: gyöngy – végérvényesen eldőlt merre visz az utam! Egy új világ tárult ki előttem! Ezek az ékszerek már nem Anyukám teklagyöngyös nyakláncaira hasonlítottak, hanem művészi szinten létrehozott alkotások voltak. Éreztem, nekem ilyen csodákat kell készítenem!”

BA3 (1).JPG

– Bár van civil munkahelye, a Széchényi Könyvtár, Andrea szabadidejének jelentős részét tölti ékszerkészítéssel, a hosszú évek alatt megtalálta saját stílusát. –  „Az ékszereimben, mint az életem más területén is, törekszem a harmóniára, tökéletességre. Szeretem a modern, finom ékszereket, a változatos technikákat, színeket. Külföldi és hazai tervezők mintái alapján dolgozom, hozzáadva a saját színvilágomat, ízlésemet, ötleteimet és néha apró változtatásokat. A fűzéshez sok idő, rengeteg türelem, kitartás kell, utána pedig minden egyes darab olyan, mintha a gyermekem volna.”

MG4 (1).jpg

Számomra elképzelhetetlen, hogy legyen nap, ami alkotás nélkül telik el” – mondja Gabi, aki 2005-re datálja első találkozását a gyöngyökkel, és különféle gyöngyös-boltokkal, ahonnan aztán nem volt megállás!

MG6 (1).jpg

„Kezdetben leginkább az egyszerű ékszerek – bennük a különleges színek és formák – vonzottak. Ez jó ideig így volt, azután idővel egyre bonyolultabb, aprólékos ékszereket kezdtem készíteni. Éveken át a hagyományos gyöngyfűzést részesítettem előnyben. Nagyrészt tervezők mintái alapján készítem az ékszereket, de saját színvilággal, és mindig megpróbálok valami csavart beletenni, kis változtatást, amitől kicsit rám jellemzőbbé válnak. Belekóstoltam más technikákba is, pl. a gyöngyhímzésbe és a sujtásékszer készítésbe, de az igazi szerelem a gyöngyfűzés mellett most már a gyöngyhorgolás és a japán zsinórfonás, a kumihimo, amit azért szeretek, mert kiválóan lehet ötvözni a formákat, színeket a technikával és kellő szabadságot biztosít az egyéni fantáziának is.

Az utóbbi időben helyet kapnak a palettán a bőrből készült darabok és az esküvői ékszerek is. Számomra az alkotás jelenti a feltöltődést, kikapcsolódást, olyankor megszűnik körülöttem a világ.”

 


vissza

facebookyoutubeemail