MOZGÁS-ÖRÖM-AGYTORNA – Mi is az a Szenior Örömtánc?

2018-05-02 15:07:08

IMG_20180403_102402.jpg

A művelődési házban év elejétől egy új csoport-foglalkozás indult, két kedves és lelkes hölgy, Erdőfyné Rieder Edina, és Hinsenkamp Anikó vezetésével: a szenior örömtánc. Ez az újfajta közösségi mozgásforma állítólag Budapesten igen népszerű, és Edináéknak köszönhetően Pest vonzáskörzetében a solymáriak elsők között próbálhatják ki ezt az igen hasznos szabadidős tevékenységet.

De mit is takar az elnevezés? A Szenior Örömtánc egy kíméletes mozgási lehetőség, mely javítja a fizikai kondíciót, növeli az állóképességet, az egyensúlyérzéket, és mind a testi, mind a lelki egészségre pozitívan hat.

Több mint 40 évvel ezelőtt találta ki egy német táncpedagógus, Ilse Tutt. Korábban fiatalokat tanított táncolni, majd idősödő anyósa kérésére fejlesztett ki egy olyan koreográfiát, mely kimondottan az idősödő szervezet igényeihez alkalmazkodik. Idővel annyira népszerűvé vált, hogy elterjed egész Németországban, onnan eljutott Ausztriába, majd a környező nyugat-európai országokba, Skandináviába, sőt még Brazíliába is, egy kinti német kolóniának köszönhetően.

szív Anikó, Edina 2..jpg

Nincsenek hirtelen mozdulatok, ugrások, pörgések vagy különféle akrobatikus elemek, sokkal inkább nyugodtabb mozdulatsorok, főleg sétalépések. (Sőt, még ülve végezhető táncok is vannak!) Egyszerűek a koreográfiák, de attól még feladat ezeket megjegyezni! A táncolás javítja a koordinációs készséget, a koncentrációt és a ritmusérzéket. Amerikai tudósok bebizonyították, hogy az összes idős korban végzett szellemi munka vagy fizikai mozgás közül legjobban a rendszeres táncolás fejleszti az agyműködést, sőt késlelteti az elbutulást. Ez azért van, mert a Szenior Örömtánc komoly összetett idegi munka: meg kell érteni a koreográfiát, azt meg kell tanulni, figyelni kell a zenére, a ritmusra, és nem árt, ha a partnerre is jut még egy kis figyelem. MR-vizsgálatokkal igazolták, hogy párhetes tánc után az agynak azok a területei is aktivizálódnak, melyek addig nyugalomban voltak, tehát az idősek a tánc hatására elkezdik újra használni az agyuk azon részeit, melyre a mindennapi életük során már nem volt szükségük. Végig koncentrálni kell.

A pozitív lelki hatásai pedig, hogy az együtt-táncolás örömöt okoz, boldogsághormont termel, ezáltal egy hatékony eszköz a mindennapok örömtelibb megéléséhez. A résztvevők a problémák helyett a jelen pillanatra koncentrálnak. A partnerhez való igazodás ezen felül fejleszti a tolerancia, együttérzés, türelem valamint a kapcsolatteremtő képességet. Az együtt-táncolás során kapcsolatok szövődnek és a magányos emberek is újra egy közösséghez tartozhatnak, ezért fontos tényezője az idős korban leépülő társas kapcsolatrendszer fenntartásának. Azoknak az embereknek, akiknek több a közösségi kapcsolatuk boldogabbak, egészségesebbek és tovább élnek.

IMG_20180403_102445.jpg

Ami engem illet, már több, mint 20 éve kisebb-nagyobb kihagyásokkal (gyerekek születése, külföld) hobbi szinten társas-táncolok. Most a legújabb szenvedélyem az argentin tangó, ami nem is tánc, inkább egy filozófia – meséli a Solymáron élő Anikó.

Tudatosan kerestem olyan tanfolyamot, ami idősekkel foglalkozik, mozgás központú és egyben örömforrás is, így találtam rá a szenior örömtáncra.

A tanítás élvezetes, lelkesítő és folyamatos felkészülést igényel. Edinával órákat töltünk el új táncok keresésével, lefordításával, adott esetben kitalálásával.

Már ismertük egymást, mert kollégák voltunk a Klébiben, mindketten németet tanítottunk, kezdő nyelvtanárként nála hospitálhattam, és aztán ott is ragadtam egy rövid ideig a suliban, míg külföldre nem mentünk és nem szakadt meg a nyelvtanári karrierem. Egy örömtánc foglalkozáson találkoztunk ismét, s most két év elteltével együtt vágtunk bele, hogy átadjuk tudásunkat és tapasztalatainkat az érdeklődőknek.”

IMG_20180403_102837.jpg

S hogy Edina számára mit jelent a tánc, így fogalmazza meg egy korábbi dolgozatában, amikor még maga is résztvevő volt az örömtánc-foglalkozásokon: „Valami megmagyarázhatatlan jó érzés, amit nem tudok egyszerűen azzal a szóval kifejezni, hogy öröm. Mert több annál. Előtte a várakozás, amikor ’ünneplőbe öltöztetem a szívemet’, mint a Kisherceg, aki így fejezi ki a várakozás örömét. Utazás a villamoson, amikor már arra gondolok, milyen jó lesz találkozni a ’lányokkal’, és aztán a megérkezés. Jóízű beszélgetések, aztán a ’lovak közé csapunk’ és kezdődik a tánc. És persze az otthoni élménybeszámolók… Fontosnak tartom elmondani, hogy nincs szükség előzetes tánctudásra. De tapasztalatból tudom, hogy rengetegen vannak, akik ’kikopnak’ a tánciskolákból, mert nincs partnerük. Én őket is megszólítanám. Mert ha nem is a társastáncból ismert formában, de találkoznak ismerős tánclépésekkel, figurákkal, kamatoztathatják ritmusérzéküket.”

IMG_20180403_102911.jpg

Tehát nagyon sokféle – akár kortól független – motivációt találhatunk, amiért érdemes kipróbálnunk ezt a csupa-haszon örömforrást!

A nagy érdeklődésre való tekintettel a táncolni vágyók már két délelőtti időpontban: kedden és csütörtökön, ¼ 11- ¼ 12-ig csatlakozhatnak a csoportokhoz!


vissza

facebookyoutubeemail