Széki flashmob a Cédrus Táncegyüttessel

2018-05-02 11:12:52

31577783_1815598741843043_2546301619478200320_o.jpg

A Táncház Napját megelőző héten az ország számos pontján felbukkannak éneklő, táncoló, zenélő szabadcsapataink, csatlakozz te is! Május 4-én fél 6-tól a Liszt Ferenc téren, a Zeneakadémia előtt tartunk széki villámcsődületet. A flashmobot vezeti a Cédrus Táncegyüttes, zenélnek: Virágvölgyi Márta, Fekete Antal „Puma” és Hermann Mária.

Május 5-én az ország számos pontján és határainkon túl is Táncház Napi programok hívják fel a figyelmet a táncházmozgalom értékeire. A rendezvény központi helyszíne a Liszt Ferenc tér, ahol délelőtt 10 órától egészen este 9-ig tartanak a programok. A nap házigazdái Balogh Melinda, Agócs Gergely és Szente János lesznek.

Tánctanítás egész nap

Tanulhatunk többek között mezőföldi, gömöri, csíki, moldvai, mezőségi és délszláv táncokat a Vadrózsák Néptáncegyüttes, a Bihari János Táncegyüttes, a Tabán Szerb Táncegyüttes tagjaitól a Zagyva Banda, a Borfolk zenekar, a Babra zenekar kíséretében, valamint somogyi népdalokat és népi gyermekjátékokat.

Kézműves foglalkozások

A kézműves sátorban délelőtt 10-től este 6-ig belekóstolhatunk a bőr- és gyöngy ékszerek készítés, körmöcskézés, szalagszövés, fonások, mézeskalács díszítés, kötélverővel barátság karkötő készítés és rongybaba készítés rejtelmeibe.

Hagyomány (Virtuális) Valóság 

A legmodernebb technológia segítségével körülnézhetünk az Országos Népművészeti Kiállítás termeiben, különleges, eddig sosem látott  nézőpontokból vizsgálhatjuk meg a népi iparművészet válogatott darabjait, vagy benézhetünk a színfalak mögé, és egy- egy perc erejéig akár együtt léphetünk fel a Magyar Állami Népi Együttes táncosaival is.

Gyerekprogramok

Az Írók Boltjában 11 és 17 óra között meséléssel és gyermekfoglalkozással várunk kicsiket és nagyokat egyaránt.

Táncház

A Liszt Ferenc téri egész napos program után sem maradunk mulatság nélkül: este 9-kor közösen vonulunk át a Liszt Ferenc térről a Rácskertbe, a Táncház Napja hivatalos esti táncházába. Muzsikál a Zagyva Banda, házigazda Szente János.

Múltidéző beszélgetés

Május 4-én délután 6 órától a Zeneakadémia I. előadótermében múltidéző beszélgetést szervezünk Kallós Zoltán emlékére. Vendégeink Éri Péter, Kelemen László, Pávai István és Varga Zoltán, a beszélgetés moderátora Sándor Ildikó.

Gálakoncert

Idén a Táncház Napját megelőző napon, május 4-én kerül sor a Táncház Napi gálakoncertre és a Halmos Béla–díjak átadására a Zeneakadémián 19:30-kor. Az ünnepi koncert címe: Mestereink öröksége. A fellépők ezzel állítanak emléket a korábbi korszak néhány kiváló népzenekutatójának (Seprődi János, Lajtha László, Jagamas János), valamint a közelmúltban elhunyt folkloristáknak (Kallós Zoltán, Borbély Jolán). A koncert szerkesztője Árendás Péter.


vissza

facebookyoutubeemail