Olimpiai sportág Solymáron – Meghívó a VIII. Solymár MP páros bridzsverszenyre

2018-04-27 11:40:25

bridzs_2.jpg

A bridzs nem csak egy kártyajáték, amelyet több tíz millióan játszanak világszerte, de egy izgalmas verseny is, ugyanis egyike azon kevés kártyajátéknak, amelyet versenyszerűen is lehet űzni. Még a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is olimpiai sportágnak tekinti, csak nem szerepel az olimpia műsorán. A solymári művelődési ház pedig – június 2-án, szombaton – már nyolcadik alkalommal ad otthont a SOLYMÁR MP PÁROS BRIDZSVERSENY-nek.

Magyarországon a kártyázás mindig nagy népszerűségnek örvendett – a 19. századi világban a whist és a rummy (römi) az előkelő úri szalonok és kaszinók közönségének kedvelt játékai voltak. A falusi előkelőségek tarokkozni jártak össze, míg a szegényebb portákon az alsóst, a snapszert és a máriást játszották előszeretettel.

Az I. világháború utáni időszak ezen a téren is jelentős társadalmi változásokat hozott. Csökkent a fő- és köznemesség társadalmi szerepe, növekedett a polgárságé. Az úrinak titulált sportok, mint a tenisz, a lovaglás, a bridzs, az evezés, a vitorlázás egyre elérhetőbbé váltak a nemesi címmel nem rendelkező polgárok számára is. Így a húszas évek szalonjaiban és kávéházaiban már egészen széles társadalmi rétegeket reprezentáló társaság „verte a blattot”, és az auction bridge népszerűsége rohamosan terjedt. Az auction bridge a ma játszott kontrakt bridzs közvetlen előfutára volt – a harmincas évek elejétől fogva fokozatosan kiszorult a jóval érdekesebb kontrakt bridzs miatt. Valamennyi pesti újságnak volt állandó bridzsrovata. A kommunista rezsim nem pártolta az úri sportként aposztrofált bridzset, de ennek ellenére, magánszerveződésben, 1953-ban újraindult a magyar bajnoki rendszer. A hatvanas-hetvenes években a magyar bridzs fejlődésnek indult, az egyetemeken népszerű időtöltéssé vált, és az ekkor felnőtt generáció adja még ma is a versenybridzsezők egy jelentős hányadát.

(Forrás: bridzs.hu)

 


 

VIII. SOLYMÁR MP PÁROS BRIDZSVERSENY
2018. 06. 02.

Helyszín: APÁCZAI CSERE JÁNOS MŰVELŐDÉSI HÁZ
Cím: 2083 Solymár, Templom tér 25.

Program:
09.30-10.00. Megnyitó, köszöntő Solymáron
10.00-17.15 Mitchell páros.
10.00-13.00. I. forduló
13.00-14.00. Háromfogásos ebéd
14.00-17.00. II. forduló
17.15. Eredményhirdetés.

Nevezési díjak:
Előnevezés május 1-ig 5000 Ft/fő, május 1. után 5500 Ft/fő. A nevezési díj tartalmazza az étkezés költségét.

Nevezési zárlat 2018. május 25.

A versenyre maximum 40 pár jelentkezését tudjuk fogadni!

Díjak: A verseny első három helyezettje díjazásban részesül

Jelentkezés: dr Pongó Éva pongoeva@gmail.com, vagy a Facebook felületén.


vissza

facebookyoutubeemail