Zsákutcából a fatörzsek oszlopcsarnokába – Herman levente kiállítása a Várfok Galériában

2018-04-27 10:54:58

IMG_0602.JPG

A solymári közönség februárban, a Kud-ART pincegalériában találkozhatott Herman Levente, helyi festőművész alkotásaival, akinek április 19-én a Várfok Galériában nyílt nagyszabású egyéni tárlata. A solymári kiállításra már új sorozatából hozott ízelítőt, melynek „A kéreg ritmusa” címet adta.

Herman új sorozata ismételt tanúbizonysága a művész bravúros ecsetkezelésének és virtuóz technikájának. Első pillantásra realista erdőrészleteket és természetábrázolásokat fedezhetünk fel, ám alaposabban megvizsgálva a képeket, egy szürreális erdőben találjuk magunkat, ahol a fatörzsek geometriája, ritmikus ismétlődése, a fények érzékeltetése és a fehér átható színe Hermanra jellemző módon mélyebb rétegek felfedezésére és továbbgondolásra késztetik a befogadót. Herman Levente sajátos színezetű világa, személyes szimbolikája, szürreális, mégis valóságból építkező tájai és azok részleteiben megbúvó rejtelmei tárulkoznak a néző elé új, a természetet ábrázoló sorozatának alkotásain is – olvashatjuk a galéria ajánlójában.

 

A művész így vall útkereséséről:

„Hosszú évek óta érzem azt, hogy bizonyos szempontból zsákutcába kerültem szakmailag, és ezáltal önmagammal szemben is. Úgy éreztem, hogy sokszor azért ismétlem magam, mert időhiány miatt nem tudok továbblépni egyfajta berögződött szemléleten, amit bár saját magam teremtettem, mégis mostanra már valahogy unalmas lett… Kisméretű képeken keresztül kezdtem el kísérletezni, amelyek lassan, de közel engedtek megint a vászonhoz, és így egy új sorozat gyártásába fogtam. Ennek során megpróbálom azokat a megrögzött sémáimat kiküszöbölni, melyektől nem éreztem jól magam. Már jó ideje nem Budapesten élek, hanem közel a természethez. Különböző lépésekkel építkezem egy olyan új folyamatban, ami bár a természetet ábrázolja, mégis redukáltabb, vagy olykor irányítottabb korábbi munkáim képi világánál. És, ami a legfontosabb, jól esik elmélyülni benne, mert a téma bár egyszerű, rengeteg lehetőséget kínál.”

 

A kiállítást a művészt és munkáit is jól ismerő Dr. Keserű Katalin művészettörténész nyitotta meg:

„Az erdő (és a fény illetve a lebegés) mára főtémává vált... Vajon spirituális/érzéki (ön)arcképek, létező fák vagy festői-geometrikus színrendszerek-e?” – teszi fel a kérdést, majd számba véve a képeket, végül meg is válaszolja azt:

„….a fa minden részletében és állapotában – állva vagy elfűrészelve – élőlény, a természet és az életvilág szimbóluma. Ugyanakkor és éppen ezért csupa mítosz és a mítosz érzéki megnyilvánulása ez a faélet, akkor is, amikor vérvörös szín borítja a fakérget, vagy az élet utáni élet képe fogalmazódik meg egy aranyos-lilás, földönkívüli tájban meredező csupasz póznákkal, az egyikük tetején ülő fehér hollóval.

A természet most a magához tért és nyers vagy esztétizált vagy képzelettel ötvözött képvilágot létrehozó Herman Levente valósága. Együtt van hát minden barátságos ellentmondás, ami csak a művészetben – és különösen Herman Leventéében – tudott megtörténni. Az összeset csak egy tényben oldhatom fel: Herman Levente előadja, ami benne s körülötte, tőle függetlenül él. Így, művészetként, valósággá válik minden (spirituális vagy érzéki) illúzió, s a kép külön valósága kel életre.”

 

A marosvásárhelyi születésű (1976), de évtizedek óta Magyarországon élő és tevékenykedő művész egyike az 1997-ben létrejött és azóta a magyar kortársművészeti szcéna szerves részét képező Élesdi Művésztelep alapítóinak.

Herman Levente 2007-ben csatlakozott a Várfok Galéria állandó művészköréhez és az utóbbi években számos sikert könyvelhetett el. Több alkotása megtalálható jelentős magyar és nemzetközi gyűjteményekben, például a Magyar Nemzeti Galériában, az athéni Frissiras Múzeumban, a tengerentúlon pedig a 21c Múzeumban, Kentuckyban (USA). Ezen kívül műveit számos országban bemutatták egyéni kiállításokon, többek között a milánói Edward Cutler Gallery-ben (I), a bukaresti Zorzini Gallery-ben (RO) vagy a pekingi Hong Zi Lan Galériában (CHN). A művész munkái Európa-szerte számos nagy magángyűjtemény részét képezik.

A kiállítás, mely a Budapest Art Week hivatalos programsorozatának része, június 2-ig látogatható.

 

vissza

facebookyoutubeemail