Sör, de csak tisztán! – VI. SOLYMÁRI SÖRünnep

2018-04-27 10:17:26

_DSC0028.jpg

A solymári SÖRünnepek a Reinheitsgebot – a bajor sörtisztasági törvény – jegyében kerülnek megrendezésre. Idén hatodik ízben nyitja meg udvarát az Apáczai Csere János Művelődési Ház a sörivó közönség számára, május 12-én, szombaton, 16 órától.

A rendezvénynek már különféle elmaradhatatlan hagyományai vannak.
Ilyen a dirndl-szépségverseny, idén már a harmadik, mely arra ösztönzi a vendégeket, hogy jöjjenek osztrák-bajor népviseletben, ezzel is emelve az alkalom hangulatát. A szépségverseny menete: nevezés a recepción, a ruha bemutatása a közönségnek a mustrán, végül eredményhirdetés a közönségszavazatok alapján.
A vállalkozó szellemű hölgyek és urak jelentkezhetnek a sörivó és sörerő versenyekre, ez alkalommal is 6 versenyző mérkőzhet meg minden kategóriában.
Szokás szerint a Siebenschritt Tanzgruppe – a Reményi Margit Táncegyüttes felnőtt csoportja – irányításával tanulhatjuk a tánclépéseket a bajor táncházban, amihez a talpalávalót, ahogy az egész este folyamán, visszatérő vendégünk, az Adlersteiner zenekar szolgáltatja.

Die Adlersteiner – a zenekarról

A zenekart 2007 nyarán Mirk Olivér alapította Pilisvörösváron, amely 10 éven keresztül 7 tagból állt. 2017 őszén átalakultak, és 6 tagúvá változott a felállás. A jelenlegi zenészek mind alapító tagok, így ők idén már 11 éve zenélnek együtt.
Az évek során számos helyen léptek fel külföldön és belföldön egyaránt. Széles zenei palettájukra a mai napig igényt tartanak ausztriai és német rendezvények alkalmával is. Többnyire azonban hazai bálokon, fesztiválokon, esküvőkön, sördélutánokon, önkormányzati, céges és családi rendezvényeken szolgáltatják a talp alá valót. Zenei repertoárjukban megtalálhatók sváb polkák, keringők, magyar, német és nemzetközi slágerek, örökzöld zenék.
A hosszú évek során kialakított egyedi hangzással igyekeznek maximálisan kielégíteni a mulatni vágyó közönség igényeit, illetve hozzájárulni a rendezvények színvonalának emeléséhez.

Mit fogalmaz meg a bajor sörtisztasági törvény?

1516-ban született meg a Reinheitsgebot, melynek értelmében sört kizárólag malátából, komlóból, élesztőből és vízből lehet készíteni, mellőzve az olyan adalékanyagokat, amilyen a kukoricaőrlemény, a rizs, vagy az árpa. 1987 - az európai piac megnyitása - óta, már nem mindegyik sörgyár, csak a szakma és a hagyományok iránt elkötelezettebbek főzik a sört a törvény előírása szerint.

A rendezvény – melynek jó hangulatáról meséljen a tavaly készült képösszeállítás –, ingyenesen látogatható.

   

vissza

facebookyoutubeemail