Véget ért a műfajok kora – A Modern Art Orchestra Bartók lemeze

Bartók Béla születésnapján, március 25-én mutatta be a Modern Art Orchestra Tizenöt magyar parasztdal című lemezét a BMC Records kiadásában. Az albumon és a nagyszabású lemezbemutató koncerten a világhírű szaxofonos, David Liebman mellett Harcsa Veronika (ének), Gőz László (trombita), Dresch Mihály (fuhun) és Lukács Miklós (cimbalom) vendégszereplésével volt hallható a mű big band adaptációja.

MAO_Bartok_Tizenot_magyar_parasztdal_borito.jpg

Tizenöt magyar parasztdal Bartók Béla műve. Az eredetileg szóló zongoradarabokat a Modern Art Orchestra szólistái, Bacsó Kristóf, Ávéd János, Subicz Gábor és Fekete-Kovács Kornél dolgozták át nagyzenekarra, gondosan ügyelve a dalok eredeti formájának és szólamainak megőrzésére. A tizenöt folkmelódia megszólalása között a MAO kiváló zenészeinek vezetett improvizációja épített hidat.

Aki lemaradt, itt belehallgathat a varázslatos műsorba:

" width="320" height="240">

 

„Felmerül az emberben a kérdés, vajon mi is a lemez műfaja. Jazz? Népzene? Klasszikus? – írja a lemez kapcsán Fazekas Gergely, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenetudományi tanszékének adjunktusa. – Mindegyik, ami persze azt is jelenti, hogy egyik sem. És e tekintetben nagyon is 21. századi albumról van szó, hiszen véget ért a műfajok kora. Autentikus népzene gyakorlatilag már nem létezik, felfalta a civilizáció, a klasszikus zene ugyan mutat még életjeleket, de élettere a hangversenytermek rezervátumára szűkült, s ha a tág értelemben vett jazz népszerű is, művészi formájában erőteljes lépéseket tett, hogy maga is a klasszikus zene „rezervátumlétére” legyen kárhoztatva. Búslakodásra persze semmi ok, mert ha képesek vagyunk kilépni műfaji komfortzónánkból, ott várnak minket az olyan csodák, mint a Modern Art Orchestra Bartók-lemeze.”


vissza

facebookyoutubeemail