Szenvedélyes és elementáris – Szokolay Sándorra emlékezünk

9a4319e87e664c46f16f6b59fc9f35e3.jpg

„Zenei világát kezdettől jellemzi a szenvedélyesség és a monumentalitásra, elementáris hatásra törekvés, meghatározott stílusirányzatok követésétől mentes, ösztönös muzikalitás, valamint a primitív, népi kultúrák iránti fokozott érdeklődés.” – írta Szokolay Sándorról Gombos László.

Szokolay Sándor 1931. március 30-án műkedvelő muzsikus családban született a Békés megyei Kunágota községben. Édesapja több hangszeren is játszott, kórust alapított, többek közt egy gyermekkórust és egy nőikart Solymáron.

002.jpg

Szokolay Bálint, a solymári gyermekkórus és a nőikar alapító karnagya

Zenei tanulmányait a Kodály-módszert elsőként megvalósító Békés-Tarhosi Énekiskolában kezdte, ahol 1950-ben érettségizett. Itt ismerkedett meg Bartók és Kodály népzenében gyökerező zenei világával és találkozott először személyesen Kodály Zoltánnal, akinek a szellemisége óriási hatást gyakorolt zenei gondolkodására és művészi hitvallására.

Felsőfokú tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta kezdetben Szabó Ferenc, majd Farkas Ferenc irányításával. Már ebben az időszakban eredményesen szerepelt nemzetközi zeneszerzői versenyeken.

A főiskolai tanulmányaival párhuzamosan a Fővárosi Zeneiskolában tanított. Diplomát 1957-ben szerzett a Zeneakadémián, majd a Magyar Rádió munkatársa, később a Magyar Televízió zenei lektora lett. 1959-től nyugdíjba vonulásáig a Zeneakadémia zeneszerzéstanára volt.

Zenei-közéleti tisztségek sorát töltötte be évtizedeken át. Többek között a Magyar Kodály Társaság, Magyar Zenei Kamara, a Budapesti Operabarátok Kuratórium elnöke, a Fészek Művészklub alelnöke, valamint a Corvin Lánc kitüntetettje.

1994-ben hogy csak az alkotásnak éljen – Nyugat-Magyarországra költözött, Sopronba.

Szokolay Sándor közel ötszáz művet komponált, hét operát, öt balettet, négy meseoperát, hét oratóriumot, három szimfóniát, huszonhét kantátát, nyolc versenyművet, tizennégy zenekari művet, kétszáz kórusművet, két vonósnégyest, negyven szólóművet és százhúsz kamaraművet, több mint 100 óra zenét. Vérnász című operájáért 1966-ban Kossuth-díjjal tüntették ki. A Vérnász operát 20 alkalommal 15 nyelven mutatták be. E műfajban még hat, teljes estét betöltő művet alkotott.

Munkásságát számtalan díjjal ismerték el, kétszeres Erkel Ferenc-díjas (1960, 1965), Kossuth-díjas (1966), érdemes művész (1976), kiváló művész (1986). A Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjat két alkalommal 1987-ben és 2001-ben vehette át, a Magyar Művészetért díjat 1993-ban, a Magyar Örökség-díjat 1998-ban, a Kodály-díjat és a Corvin-láncot 2001-ben, Prima-díjat 2008-ban, 2011-ben pedig Artisjus nagydíjjal tüntették ki. Orosháza, Sopron, Solymár és szülőhelye Kunágota díszpolgára.

Alkotó korszaka 2011-ben lezárult. 2013. december 8-án soproni otthonában hunyt el.

Szokolay-226.jpg

Mózes Krisztina, Blazsek Andrea és Gerenday Ágnes karnagyok a Sokolay Sándor 85. születésnapja alaklmából rendezett solymári koncerten (Fotó: Kárpáti Zsuzsanna)

Blazsek Andrea, a Solymári Szokolay Bálint Nőikar karnagya jól ismerte a zeneszerzőt, aki 30 művét ajánlotta a kórusnak. „Rendkívül nyitott, szeretettel teli, érdeklődő ember volt, akiből különös életenergia áradt – emlékezett a karnagyasszony. – Amikor részt vett a próbáinkon, nem csupán tanácsokat adott, hanem örömmel, nagy belső fűtöttséggel vezényelt is. Mindig azt mondta: ’A zene nem hangeltalálási gyakorlat, kell bele harmónia is.’ Volt még egy különleges tulajdonsága: nagyon oda tudott figyelni a másik emberre, és közvetlensége révén, nagyon megszólítható ember volt. Amikor hívtuk, mindig jött, pedig élete utolsó éveit már Sopronban töltötte. Ma is jól emlékszem az utolsó találkozásunkra. Akkor már nem tudott eljönni hozzánk, én látogattam meg. Az apropót a kórusunk születésnapja adta. Ahogy ott ültem, vele szemben, nem éreztem, hogy egy idős emberrel beszélgetek. Sokkal inkább azt, hogy egy lélekben örökké fiatal, kíváncsi élénk gondolkodású beszélgetőpartnerrel diskurálok a világ dolgairól.”

Forrás:szokolay.hu, papageno.hu, solymaronline.hu

 


vissza

facebookyoutubeemail