Vidnyánszky: „Kialakult az a közönségbázis, amely szeret minket és kíváncsi ránk”

15648871655_63c23d6412_b.jpg

 

Az eddigi művészi út folytatását, a kialakított működési forma és színházi nyelv további erősítését tűzte ki céljául Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház újabb öt évre kinevezett igazgatója.

A rendező, aki a Magyar Teátrumi Társaság elnöke is, az MTI-nek elmondta: mintegy 100 oldalas, A nemzet színháza címet viselő pályázatát a Nemzeti Színház honlapján szerdán közzétette.

Az igazgató kiemelte, hogy a színház átalakított struktúrája a leglátványosabb eredménye az eddigi munkának, a másik pedig a létrehozott előadások tartalma, üzenete, fogalmazásmódja. „Egy új színházi nyelvvel kísérletezünk” – mondta, hozzátéve, hogy a Nemzeti Táncegyüttessel és Bozsik Yvette társulatával együttműködve járnak ezen az úton. „Szeretnénk valóságosan a lélek és a nemzet színházává válni” – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy a Nemzeti Színházat a nyitottság jellemzi.

Vidnyánszky Attila a tervekről szólva elmondta, hogy a színpadi produkciók méltó színvonalú rögzítését, az előadásokkal párhuzamosan tévéfilmek elkészítését is tervezik a színházban.

A jövő évad első előadását Szász János rendezi: a Gyulai Várszínházzal közös produkcióként mutatják be Székely János Caligula helytartója című darabját. Két külföldi, a MITEM-en is bemutatkozó rendező, Elmo Nüganen és Szergej Potapov is dolgozik a társulattal. A következő évad elején műsorra tűzik Az ember tragédiáját az igazgató rendezésében, David Doiasvili a Tartuffe-öt állítja színpadra és Viktor Rizsakov is visszatér a társulathoz.

A Nemzeti Színház felújítására rendelkezésre álló 2 milliárd forint felhasználásáról elmondta: a rekonstrukció 2020-ig valósul meg, fokozatosan megújul a 17 éves színpadtechnika, felújítják a fény- és hangtechnikát.

Vidnyánszky Attila kiemelte, hogy januárban 102 százalék volt az előadások látogatottsága, 2017-ben pedig 92 százalék volt a nézettség. „Kialakult az a közönségbázis, amely szeret minket és kíváncsi ránk” – jegyezte meg.

/Forrás: MTI/


vissza

facebookyoutubeemail