Ismeretterjesztés

CHAT GPT. MESTERSÉGES INTELLIGENCIA A HÉTKÖZNAPOKBAN MINDENKI SZÁMÁRA 

2024. április 24. szerda 18 óra – Művelődési ház

Villányi Balázs online marketing tanácsadó előadása.

A program díjmentesen látogatható!

Könyvtárunk tudománynépszerűsítő sorozata áprilisban a mesterséges intelligenciáról szóló előadással folytatódik. Meghívott előadónk Villányi Balázs online marketing tanácsadó, tanár, közgazdász, aki részletesen bemutatja a mesterséges intelligencia működését és gyakorlati felhasználását a mindennapokban, különös tekintettel az egyre népszerűbb alkalmazásra, a ChatGPT-re, amely egy mesterséges intelligencia alapú, rendkívül sokoldalú, robbanás szerűen fejlődő generatív nyelvi modell. Képes emberi szöveges kommunikációra és interakcióra, és arra, hogy valós idejű, folyékony és értelmes válaszokat adjon a felhasználók kérdéseire. A ChatGPT a jövő kommunikációja, ezért fontos, hogy mihamarabb megismerkedjünk vele.

I/  Mesterséges Intelligencia és a ChatGPT
Az előadás célja, hogy megismertessen bennünket a mesterséges intelligencia alapjaival és bemutassa, hogyan kommunikálhatunk hatékonyan a ChatGPT-vel.
1. Az AI rövid bemutatása: Az előadás kezdetén áttekintést nyújtunk arról, mi is az a mesterséges intelligencia, és hogyan fejlődött az elmúlt évek során. Megismerjük az AI különböző típusait és alkalmazási területeit.
2. A ChatGPT bemutatása: A fókusz ezután a ChatGPT-re fog terelődni, amely egy olyan nyelvi modell, amely képes emberi-szerű interakcióra. Bemutatjuk, hogyan működik a ChatGPT, és mi teszi különlegessé ezt az AI-t.
3. Hogyan tudunk hatékonyan kommunikálni a ChatGPT-vel? Ebben a részben megismerjük, hogyan lehetünk hatékonyak a ChatGPT-vel való kommunikációban. Megosztunk tippeket és trükköket arról, hogyan érthetjük meg a ChatGPT válaszait és hogyan fogalmazhatunk olyan kérdéseket vagy utasításokat, amelyek segítenek nekünk kívánt válaszokat kapni.
4. Mi az a promptolás? A promptolás fontos része lesz az előadásnak. Kifejtjük, hogy mi is pontosan a promptolás, és hogyan segít abban, hogy hatékonyan kommunikáljunk a ChatGPT-vel.
5. A megfelelő promptolás megismerése: Itt részletesen megvizsgáljuk, hogyan kell megfelelően megfogalmazni a promptokat annak érdekében, hogy a ChatGPT a legjobb válaszokat adja. Különböző példákat és gyakorlati tanácsokat osztunk meg a hatékony promptolásra.
6. Hatékony prompt írás modellje: Végül bemutatjuk a hatékony prompt írás modelljét, amely segít a résztvevőknek abban, hogy saját kommunikációjukat optimalizálják a ChatGPT-vel való interakció során.

II/ Chat GPT használata a mindennapokban
1. Tudásszerzés és kutatás: A ChatGPT segítségével  gyorsan és hatékonyan hozzáférhetünk különféle információkhoz. 
2. Kreatív írás és gondolatmegosztás: Azok, akik szeretnek írni vagy kreatívan kifejezni magukat, használhatják a ChatGPT-t inspirációként vagy segítségként a gondolataik formázásában. Kérhetnek témajavaslatokat, segítséget címek vagy szövegrészletek megírásához.
3. Segítség a mindennapi életben: Használhatjuk a ChatGPT-t olyan kérdésekre vagy problémákra adott válaszok keresésére, amelyekkel mindennapi életében találkozunk. Például utazási tippeket kérhetünk, recepteket találhatunk, vagy akár egyszerű matematikai problémákat is megoldhatunk.
4. Tanulás támogatása: A ChatGPT-t lehet használni tanulásra és oktatásra. Segítséget kaphatunk bonyolult témák megértéséhez vagy akár házi feladatok elkészítéséhez..
5. Társalgás és szórakozás: A ChatGPT-vel való beszélgetés lehet szórakoztató időtöltés is. Kérdezhetünk a ChatGPT-től vicceket, triviális kérdéseket, vagy akár egyszerű társalgást folytathat vele.