Felnőtt

Megemlékezés

OKTÓBER 23. 16 óra – Művelődési Ház

Megemlékezés az 1956-os Forradalom és Szabadságharc évfordulójáról

Közreműködik: Dalinda a capella trió, valamint a Magyar Örökség-díjas Cédrus Táncegyüttes

A Dalinda a capella trió énekesnői – Nádasdy Fanni, Paár Julianna és Tímár Sára – mindannyian a magyar népzene elkötelezettjei. Zeneiségükben mégis arra törekednek, hogy színpadra vigyék a népdalokból áradó hiteles, ösztönös éneklési stílust, modern, többszólamú formában, érzékenyen átdolgozva, újraértelmezve. Dalaik mindannyiunkról szólnak, hiszen a mindannyiunkban mozgolódó gondolatok, érzések kollektív hordozói népdalaink. Önkifejezésünk legtisztább forrása.

2015-ben született meg a formáció gondolata. Számos nép-és világzenei projekt élményeiből, tapasztalataiból, évek közös munkája során kristályosodott ki a Dalinda. Az elmúlt években megfordultak a legnagyobb magyarországi koncerttermekben, külföldi fesztiválokon képviselték az ethno a capella műfaját.

A Dalinda énekegyüttes közös zenei anyanyelve a magyar autentikus népdaléneklés hagyományain alapszik. Tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népi Ének szakán kezdtek el együtt dolgozni számos autentikus és világzenei produkcióban. Az elmúlt évek közös munkája érlelte ki műsorukat, melyben az egyszólamú autentikus népdalok mellett megjelenik a többszólamúság és a modernebb hangzások is. A együttes 2015 óta koncertezik és azóta lehetőségük volt fellépni a legnevesebb magyarországi koncerttermekben. 2017 nyarán meghívást kaptak Kínába, így koncert turnéjukon több nemzetközi fesztiválon is előadhatták műsorukat.

A Magyar Örökség Díjas Cédrus Táncegyüttes keretében a 30-40 tagú felnőtt együttes mellett közel 400 gyermek ismerkedik a magyar néptánckultúra hagyományaival. Felnőtt együttesünk 2023-ban ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Legfontosabb célkitűzésünk a Kárpát-medence elsősorban magyar tánc- és énekes hagyományainak ápolása, továbbéltetése és bemutatása, hogy a jövő generációi is élhessenek nemzeti kulturális örökségünkkel.

Tagjaink elkötelezett amatőr táncosok, akik tanulmányaik és munkájuk mellett szabadidejüket áldozzák e nemes célok megvalósítására. Művészeti vezetőink: Lőrincz Beáta táncpedagógus és Varga Zoltán koreográfus Művészeti munkatársaink: Mihaletzky Anna, Tóth Piroska, Lampert Lívia, Takács Márton, és Varga Lőrinc.