A tehetségek napja

2019-06-14 10:57:44
mustra5.jpg  

Megszületett a döntés, mely zenekarokkal találkozhatunk a Mustra döntőjében! Június 22-én, szombaton, napfordulókor, 13 órától kezdődik az első solymári tehetségkutató az Apáczai Csere János Művelődési Ház szabadtéri színpadán – a fellépés sorrendje aznap reggel dől el, sorsolással.


Péter János: „Legyen a magyarság a brand!”

2019-05-20 12:23:52
mustra4.jpg  

A Kud-A.R.C. KIE és a művelődési ház amatőr zenei tehetségkutató versenyt hirdet Mustra néven.  Ennek apropóján hírességeket szólaltatunk meg a témában. Most Péter János fuvolás válaszol kérdéseinkre. Ő „azőrült ír zenekar, a Firkin alapítója, mely a modern ír kocsmazene féktelenül vidám műfaját honosította meg Magyarországon” – olvashatjuk koncert-ajánlóikban. Jánostól megtudhatjuk, melyik solymári rendezvényen futhatunk vele össze biztosan, mit tart a sikerről, és hogyan vélekedik zenéjükről a jazz-világ?


„A rajongók Paddys pólóban várnak minket Moszkvában”

2019-05-18 15:09:29
mustra3.jpg  

A Kud-A.R.C. KIE. és a művelődési ház amatőr zenei tehetségkutató versenyt hirdet Mustra néven.  Ennek apropóján hírességeket szólaltatunk meg a témában. Ezúttal Babicsek Bernát Solymáron élő, a sramlitól az argentin tangón át az ír punk rock kocsmazenéig mindent játszó harmonikaművésszel, a Paddy and the Rats tagjával beszélgettünk, akivel - nem mellesleg – tévésorozatokban és színdarabokban színészként is találkozhatunk. Megtudhatjuk, hogyan ápolja sváb hagyományait, szeret-e turnézni, és milyen újabb „elvetemült” ötletre készül a harmonikával a közeljövőben?


Siklósi Örs: „Villámcsapásként ért bennünket a győzelem!”

2019-05-10 12:37:16
mustra2.jpg  

A Kud–A.R.C. KIE és a művelődési ház amatőr zenei tehetségkutató versenyt hirdetett Mustra néven. Ennek apropóján hírességeket szólaltatunk meg a témában. Ezúttal Siklósi Örssel, az AWS zenekar alapító tagjával beszélgettünk.

2018-ban az AWS „Viszlát nyár!” című dalával képviselte Magyarországot a lisszaboni Eurovíziós Dalfesztiválon. Örs elmeséli, mit jelentett számukra a győzelem, milyen hatása volt ennek a későbbiekben, és hogy mennyire fontos a sztárfellépőnek, hogy ki az előzenekara?


Both Miklós: „Berezvai Marcell új utakat kereső, kreatív zenész volt”

2019-05-03 10:51:44
BothMiklosWEB.jpg  

A Kud–A.R.C. KIE és a művelődési ház amatőr zenei tehetségkutató versenyt hirdetett Mustra néven. Ennek apropóján hírességeket szólaltatunk meg a témában. Első alkalommal Both Miklóssal – akit mint Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett zeneszerzőt, előadóművészt, népzenekutatót, a Napra együttes énekes-gitárosát, 2016 óta A Dal, euroviziós nemzeti dalválasztó zsűritagját ismerhetünk –, a tehetségkutatók fontosságáról beszélgettünk.
Megtudhatjuk, hol kezdődött színpadi pályafutása, milyen izgalmas utazásra készül jelen pillanatban, és miért ajánlja a Mustrán való részvételt?


A szenvedélyes esélyadó

2019-04-25 10:01:43
márkusd1.jpg  

„Amíg akár egy olyan ember is lesz Magyarországon, aki nem lehet biztos abban, hogy ha összeesik, akkor egy pillanat alatt odalépnek hozzá, és megkezdik az újraélesztését, addig nem nyugszom!” – ez Márkus Dávid, az SOS Elsősegély oktató cég vezetőjének jelmondata. Az eltökélt fiatalemberrel és forradalmasított tanfolyamával április 28-án, vasárnap 17 órától találkozhatunk az Apáczai Csere János Művelődési Házban.


Tisztelet a Szűzanyának

2019-04-17 10:10:23
aaa.jpg  

Mária Szűzanya tiszteletére hétfőn új kiállítás nyitotta meg kapuit a solymári Svábházban. Gera Olga, sok ezer szakrális tárgy tulajdonosa bocsátotta rendelkezésre kincseinek egy részét, amelyeket hazánk és a világ számos területéről, országából vásárolt, gyűjtött igen gazdag anyaggá.


A színháztervező szíve csücskei

2019-03-24 13:37:23
maxresdefault.jpg  

Milyen érzés a tervezőnek, amikor lebontják és újjáépítik azt az épületet, amiért 30 évvel ezelőtt Ybl-díjjal jutalmazták? Hogyan győzhető meg a bizalmatlan főigazgató egy prezentációs filmmel? Mik az aktuális hírek az Eiffel Műhelyház készenléti állapotáról? Hogy fog működni ez a monumentális méretű kiszolgáló épület? – Ezekhez hasonló kérdésekre kapunk választ a március 30-án, szombaton 17 órától kezdődő Szerelmem a színház című kiállítás megnyitóját követő beszélgetésen az Apáczai Csere János Művelődési Házban.


Méhes Csaba: „Szeretek kikacsintani más műfajokra is!”

2019-02-20 11:44:38
IMG_9801  vágott.jpg  

Február 23-án a Gyöngy-Élet című ékszerkiállítás megnyitója után 19 órától önfeledt szórakozást ígérő programmal, Méhes Csaba pantomimművész „néma tréfakoktéljával” várjuk a műfaj iránt érdeklődőket.
„A solymári színházteremben már többször megfordultam. Magam is waldorfos szülő vagyok, így örömmel segítek, ha hívnak, a végzős darabok mozgásbeállításában” – meséli Méhes Csaba. – „A 23-án látható Pantomix előadás érdekessége, hogy ez volt az első önálló pantomim-estem. 1987-ben ezzel kezdődött szóló pályafutásom. A darab persze rengeteget változott az évek során. A jeleneteknek van egy stabil vázuk, de sok az improvizáció is, és persze, interaktív előadásról lévén szó a közönség is állandóan új helyzeteket teremt.”


Didgeridoo, esőcsináló és tibeti trombita a Kalandgyárban

2019-02-19 15:18:35
IMG_20190113_163701.jpg  

Nagy érdeklődés kísérte a Kalandgyár januári hangszersimogatóját! A művelődési ház havonta megrendezésre kerülő gyerekprogramjának vendége a Bussy család volt, azaz az Ágról ágra családi zenekar.


Az örökkévalóságba égetett pillanat

2019-01-11 11:45:51
trukkozodesek-1 (1) (1).jpg  

A Magyar Kultúra Napját az Apáczai Csere János Művelődési Ház idén egy csoportos tűzzománc-kiállítással ünnepli, melynek 13 résztvevője az ország, sőt a határon túl különböző pontjairól való, de alább kiderül, hogy van kötődésük a pilisi térséghez, Solymárhoz, sőt a művelődési házhoz is!


Adventi délután a Svábházban

2018-12-12 11:14:16
001.jpg  

A meghirdetett adventi vendégvárás és babakiállítás utolsó simításait végezzük: az adventi ablakdíszítő akcióban a 9-es számot kaptuk, így az utcai ablakra felkerül a csipkéből megformált szám. A solymári templom festett és megvilágított képével együtt szemet gyönyörködtető! A másik ablakban két csodaszép porcelánbaba hirdeti, mire számíthatnak a házba belépők. A többi ablakban girlandok, gömbök, fények. Már csak a vendégekre várunk…


A színpad az élet esszenciája

2018-12-04 11:12:04
balatonfured-klassz-a-parton-tompos-katya-hrutka-robert-csodalatosbalaton.hu_.jpg  

December 8-án, szombaton, az évet lezáró adventi programsorozatunk egyik fő attrakcióját, Tompos Kátya lemezbemutató koncertjét élvezheti a solymári közönség, két nappal az énekesnő teltházas, budapesti, MOM Sport Rendezvénycsarnokbeli fellépése után.


Gyűjteményvezetői állás

2018-11-30 11:50:08
helytorteneti.jpg  

Apáczai Csere János Művelődési Ház és Könyvtár a „Közalkalmazottak jogállásáról szóló” 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. • alapján, pályázatot hirdet a dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény tagintézmény-vezetői munkakör betöltésére.


Szia, kedves Osonó!

2018-11-20 11:52:33
DÉ.jpg  

„Jó hogy várhatlak benneteket Solymáron, hát hogy vagytok? Állandó mozgásban? Az elmúlt 25 évben nem igazán pihentetek meg. Hajt az a mokány székely véretek, na meg Misi, a Fazakas, hogy áldja meg érte a jó Isten!” – kezdi köszöntő levelét Daragics Éva, a solymári általános iskola tanára, aki jelen volt az Osonó Színházi Műhely születésénél, és már alig várja, hogy újra találkozhasson a régi ismerősökkel december 1-jén, a művelődési házban 19 órakor kezdődő előadáson.


Boldog szülinapot rockklub!

2018-11-13 14:48:26
aaaa.jpg  

November 9-én lett 28 éves a Kud-ARC. A metál zene jegyében zajlott az ünneplés, ez alkalomból a stílus két képviselője, a Starfucks és a Dereng zenekar játszott. 


Vágyakozás az elérhető után

2018-11-06 11:20:52
schaffer.jpg  

Schäffer Erzsébetlehetett volna pszichológus, tanár, akár prédikátor is, mindenütt jó hasznát vette volna annak az empatikus bizalomnak, a szeretetnek, amellyel a legundokabb teremtésben is meglátja a jót. De szerencsére újságíró lett, így jutott el a legtöbb emberhez. A solymári olvasók november 9-én, pénteken, este 6 órától személyesen is megismerkedhetnek varázsával a művelődési házban.


Szombaton Solymárra érkezik az Arany-busz!

2018-10-24 11:46:37
0001.jpg  

Október 27-én különleges programkínálat várja a művelődési ház látogatóit. Szombaton 16–22 óráig ingyenes a beiratkozás a könyvtárba. 17 órakor a solymáron élő Herman Levente rajziskolai tanítványainak munkáiból összeállított kiállítás, 18 órakor pedig Dormán Bertalan fotókiállításának megnyitójára kerül sor, melyet slackline bemutató is színesít. 19 órától a kalandor lelkületűeket hívja Alonso Alegrìa KÖTÉLEN A NIAGARA FELETT című előadása, mely két 19. századi valós alakról mesél, akik egyszer csak úgy döntenek, hogy átegyensúlyoznak egy kötélen, 50 méterrel a Niagara felett. Azonban a kalandozások kora ezzel még nem ér véget, hiszen Solymárra érkezik a 200-as Arany-busz is, hogy irodalmi felfedezésre hívjon mindenkit Arany János életművét, életét, költészetének máig ható eleven erejét bemutatva versek, képek, relikviamásolatok, hang- és filmfelvételek segítségével.


Reggeli színház vacsorára fogyasztva

2018-10-18 09:34:55
IlyésLénárd.jpg  

Amargant Michael Ende Végtelen történetének Ezüstvárosa, ahol kiderül, ki lesz a hős, aki megmenti Fantázia birodalmát. A művelődési házban október 27-én, szombaton, 19 órai kezdettel Alonso Alegría Kötélen a Niagara felett című darabját láthatjuk az Amargant Színházi Műhely előadásában. Ezen az este – képzeletben a kötélen egyensúlyozva a szereplőkkel – mi is próbára tehetjük fantáziánkat. A darab férfi szereplőjével, Ilyés Lénárddal beszélgettünk.


Beszélj magabiztosan angolul!

2018-10-17 11:31:30
learandgo.jpg  

Térítésmentesen használható angol nyelvleckék a solymári könyvtár olvasóinak! Az új szolgáltatásunkkal igénybe vehető learn&go leckéi alapvetően olyan tanulóknak készültek, akik valamilyen szintre már eljutottak, de úgy érzik, mégsem tudják a gyakorlatban hasznosítani a tudásuk. Tehát nem önálló tanfolyamról van szó, hanem inkább gyakorlati fejlesztésről.


Függő játszma, tériszonyosoknak is – Mi az a slackline?

2018-10-16 10:41:41
saalbach-sommer-outdoor-slacklinepark-003.jpeg  

„Szlekk…micsoda?” Nagyjából ilyen reakciót váltott ki ismerőseim körében a „Mit csinálsz hétvégén?” kérdésre adott „Slackline-ozni megyek” válaszom. Szabad fordításban kötéltáncot jelent, magyarosított neve (még?) nincs. Viszonylag új extrémsport-őrület ez, lényege: az ember egy kifeszített rugalmas hevederen egyensúlyozgat. Legalábbis elsőre. Másodjára, harmadjára, hatezredjére jöhetnek a trükkök. Kipróbáltam. És bárki kipróbálhatja, ha ellátogat október 27-én, szombaton, este 6 órakor a művelődési házba, Dormán Bertalan ÉG ÉS FÖLD KÖZÖTT című fotókiállításának megnyitójára.


HOLDJÁRAT – Misztikus utazás Tompos Kátyával

2018-10-15 14:22:17
TK.jpg  

„Élünk itt a Földön, és úgy elvagyunk a problémáinkkal, hogy ki se látunk a fejünkből. Viszont, hogyha picit elemelkedünk, és magasabbról nézünk rá a gondjainkra, bajainkra, akkor minden egészen másnak tűnik” – meséli Tompos Kátya, Jászai Mari díjas színésznő arról, mit is takar második lemezének címe? A Holdjárat koncerten az új album dalai mellett természetesen a régi kedvenceket is meghallgathatja a solymári közönség december 8-án, szombaton, 19 órától a művelődési házban.


A hangok gyógyító ereje – Új foglalkozás a művelődési házban!

2018-10-09 11:54:53
hangfürdő.jpg  

A gong különleges és elbűvölő hangszer. Tud suttogni, és kiabálni, énekelni és panaszkodni és ujjongani is. Felhangokban gazdag zengése könnyedén betölti a teret, s mágikus hangleplével átölel, beburkol bennünket. Oldó és rendező rezgéseire egész testünk válaszol, megérint bennünket. Megszólítja érzelmeinket, idegrendszerünket. Csodálatos módon összeköt saját énünkkel, és bőségesen megajándékoz bennünket testi és érzelmi élményekkel.

A Solymáron élő Molnárfi Katalin középiskolai énektanár és karvezetőszakon végzett a Zeneakadémián. Évekig foglalkozott kórusvezetéssel, de az utóbbi 12 évet idegenvezetéssel töltötte. Most ismét visszakanyarodik eredeti hivatásához, a zenéhez. Hangfürdőt kínál – tibeti hangtálakkal és gonggal – csütörtökönként, a művelődési házban.


„Szólj örömünkről…” – INVITÁLÓ

2018-10-08 10:16:34
aaaaFB.jpg  

Szokolay Bálint 77 éves korában kórust alapított Solymáron.  Alapos utánajárás után gyűjtött egybe bennünket, fiatal lányokat-asszonyokat, hogy Vele tartsunk tovább a közös éneklés örömében.

Ez a kórus – ma már Solymári Szokolay Bálint Nőikar néven – 2018. október 14-én a solymári Apáczai Csere János Művelődési Házban ünnepeli megalakulásának 35. évfordulóját. Felvillantjuk e sok-sok év éneklésben megélt színes élményeit népdalokon, gregorián zenén, Kodály Zoltán, Farkas Ferenc, Karai József, Bárdos Lajos és Szokolay Sándor művein keresztül. A részletes program ITT érhető el.


Polgármester a Sütőklubban – Amit a szilváról tudni érdemes (Recepttel!)

2018-10-04 10:29:05
sütiklub1.jpg  

A Svábházban működő Sütőklub összejövetelein a sütésen kívül górcső alá veszünk egy-egy gyümölcsöt, annak szervezetünkre gyakorolt hatásáról beszélünk, vagy befőzési-, tartósítási-, élelmiszerbiztonsági technikákról tájékozódunk. Ezekre az alkalmakra meghívunk egy-egy vendéget, aki szakmáját tekintve többet tud nekünk mondani, mint a Google. A legutóbbi klubnap témája a szilva volt. Szerettünk volna mindent megtudni erről a gyümölcsről, ezért meghívtuk dr. Szente Kálmán polgármestert, agrármérnököt és Miháldy Kinga dietetikust.


Vasárnapi gyerekprogramok a művelődési házban

2018-10-01 11:55:09
aaa.jpg  

A Gaudí gyermekszemmel című – 30 iskolás – alkotásaiból rendezett kiállítást Ternyilla Noémi festőművész, a Hunyadi Mátyás Általános Iskola rajztanárnője nyitotta meg. Gitáron közreműködött Hamvas Villő. A kiállítás két hétig tekinthető meg, a művelődési ház nyitvatartási idejében. A megnyitót követő Kalandgyárra a pilisjászfalusi Canem Bt. munkatársai látogattak el és tartottak kutyabemutatót, a közel 50 gyerek bevonásával, akik eljöttek a rendezvényre. Hogy milyen volt az izgalmas délután hangulat, arról Barcsik Géza fotói számolnak be.


Nők az irodalomban – Milyen lesz az Olvasás Éjszakája Solymáron

2018-09-24 16:19:09
olvasás1.jpg  

Csatlakozva az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat Olvasás Éjszakájához, idén is játszani hív mindenkit a solymári könyvtár. Október 27-én, szombaton, 16–22 óráig ingyenes lesz a beiratkozás a könyvtárba és az új beiratkozók között értékes könyvcsomagokat kisorsolnak. Hogy addig se teljen irodalom és olvasás nélkül az idő, most kvízjátékra hívják az érdeklődőket.


KREATÍV MEGÁLLÓ a búcsú forgatagában

2018-09-05 14:27:12
39190056_1634430960016207_7930374095194030080_n (1) (1).jpg  

Idén a művelődési ház saját sátorral áll a gyerekek rendelkezésére a búcsú forgatagában. Ha kíváncsiak vagyunk a házban működő állandó gyerekprogramokra, itt megismerkedhetünk velük!


„VALAMI RÉGI, VALAMI ÚJ, VALAMI KÖLCSÖN…” – garantált bulihangulat a búcsú pénteki napján

2018-09-03 14:11:41
Wp1.jpg  

A hagyományokhoz híven három könnyűzenei koncerttel indul a Solymári Búcsú rendezvénysorozata a művelődési ház szabadtéri színpadán, de azok sem maradnak program nélkül, akik inkább a ma és a közelmúlt slágereit hallgatnák, hiszen ebben az évben először, az iskola „B” épületének udvarán disco várja az érdeklődőket.


Képzeletben Barcelonába repültünk

2018-07-03 10:27:27
aaa.jpg  

Jó hangulatban zajlott az Apáczai Csere János Művelődési Ház évadzáró eseménye, az első kreatív alkotótábor. A tábor vezetőivel – Jármy Évával és Ódor Tündével – beszélgettünk az izgalmas és különleges öt napról.


Idén is táboroztak a sváb színjátszó gyerekek

2018-06-29 15:24:36
k3.jpg  

A Kompanei színjátszó csoportban nagy súlyt fektetünk az utánpótlás nevelésére, ezért idén harmadszorra is megszerveztük a nyári színjátszó tábort.


A Nyár Társadalmi Szervezete lett a Kud–A.R.C.

2018-06-04 12:09:10
utcakép, főzőverseny.jpg  

A Magnet Bank a Kud–A.R.C. Közhasznú Ifjúsági Egyesületet választotta idén a Nyár Társadalmi szervezetének. Ez azt jelenti, hogy a solymári bankfiókban június 4. és augusztus 31. között megtalálható becsületkasszába bárki adományt helyezhet el számukra. Cserébe a szervezet egy Kud–A.R.C., illetve Chili Fesztivál logós jelvényt kínál az adományozónak.


Mulattunk, mint a bajorok!

2018-05-16 12:27:00
IMG_6631.JPG  

Egy nagyszerű kultúra, egy életérzés született, amikor a 19. század elején I. Miksa bajor király engedélyezte a sörfőzőknek, hogy pincéjükből sört áruljanak. A sörkertek tradíciója azóta is összehozza az embereket. Így volt ez szombat délután Solymáron is, ahol a hatodik sörünnep tiszteletére dirndl ruhát „öltött” a művelődési ház.


VI. Solymári SÖRünnep – részletes program

2018-05-11 11:31:19
_DSC0073.jpg  

Már csak egyet kell aludni és újra jót sörözhetünk a művelődési ház udvarán, ahol május 12-én, szombaton 16–23 óráig a pilisvörösvári Die Adlersteiner zenekar szórakoztatja a közönséget.


Amikor száz csizma együtt dobog

2018-05-10 10:05:18
csoportkép.jpg  

Új helyszínen, a Klebelsberg Kultúrkúriában került megrendezésre a X. Országos Német Nemzetiségi Gyermektánc Fesztivál döntője. A Schaumarer Kinder (solymári gyerekek) elnevezésű csoportnak – melyet a Hunyadi Mátyás Német Nemzetiségi Általános Iskola alsó tagozatosai alkottak a művelődési házban működő Reményi Margit Táncegyüttes alsósaival karöltve – Milbich Edit, az táncegyüttes vezetője, saját koreográfiát tanított be. Mindannyiunk örömére a három legjobb között végeztek, így részt vehetnek a Magyarországi Német Önkormányzatok (LdU) országos gáláján, ezenkívül pedig elnyerték a Manninger Miklós Táncművészeti Alapítvány Díját is. „Az elért pontszámok sorrendje szerint mi 2020-ban szerepelhetünk majd a gálán” – tudtuk meg Milbich Edittől.


Megszűnik körülöttem a világ…

2018-05-04 08:46:44
Névtelen-1.jpg  

Boglári-Soponyai Andrea és Makra Gabriella barátnők, már több közös kiállítást tudhatnak maguk mögött. Gabi a földönjáróbb, kísérletezőbb, de jól kiegészítik egymást, ahogy mondják, a különbözőségeikből profitálnak úgy a közös munka, mint a barátság terén. Sokszor azonos mintát fűznek meg, az elkészült darabok mégis magukon viselik készítőjük egyéniségét.
Május 5-én, szombaton, 17 órakor nyílik az Álmok és Ékszerek című kiállítás a művelődési házban, ahol találkozhatunk a két hölggyel, akik a gyöngyfűzést művészi szinten űzik, és megcsodálhatjuk egyedi alkotásaikat.


MOZGÁS-ÖRÖM-AGYTORNA – Mi is az a Szenior Örömtánc?

2018-05-02 15:07:08
IMG_20180403_102445.jpg  

A művelődési házban év elejétől egy új csoport-foglalkozás indult, két kedves és lelkes hölgy, Erdőfyné Rieder Edina, és Hinsenkamp Anikó vezetésével: a szenior örömtánc. Ez az újfajta közösségi mozgásforma állítólag Budapesten igen népszerű, és Edináéknak köszönhetően Pest vonzáskörzetében a solymáriak elsők között próbálhatják ki ezt az igen hasznos szabadidős tevékenységet.


Olimpiai sportág Solymáron – Meghívó a VIII. Solymár MP páros bridzsverszenyre

2018-04-27 11:40:25
bridzs_2.jpg  

A bridzs nem csak egy kártyajáték, amelyet több tíz millióan játszanak világszerte, de egy izgalmas verseny is, ugyanis egyike azon kevés kártyajátéknak, amelyet versenyszerűen is lehet űzni. Még a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is olimpiai sportágnak tekinti, csak nem szerepel az olimpia műsorán. A solymári művelődési ház pedig – június 2-án, szombaton – már nyolcadik alkalommal ad otthont a SOLYMÁR MP PÁROS BRIDZSVERSENY-nek.


Sör, de csak tisztán! – VI. SOLYMÁRI SÖRünnep

2018-04-27 10:17:26
_DSC0028.jpg  

A solymári SÖRünnepek a Reinheitsgebot – a bajor sörtisztasági törvény – jegyében kerülnek megrendezésre. Idén hatodik ízben nyitja meg udvarát az Apáczai Csere János Művelődési Ház a sörivó közönség számára, május 12-én, szombaton, 16 órától.


Telt ház a Rézi előadásán – Fényképalbum!

2018-04-25 11:40:44
_DSC0413.jpg  

A kitelepítési emléknapon, április 22-én, vasárnap a Kompanei színjátszói új darabot adtak elő a művelődési házban. A terem zsúfolásig megtelt.


Cikázó fekete táskák, elsikkasztott pénzkötegek, lavinaként hömpölygő női fehérneműk – Oscar a művelődési házban

2018-04-23 14:31:13
oscar.jpg  

A fergeteges vígjátékot hét éve játssza a HADART Színház hatalmas sikerrel. Nem véletlenül, hiszen a darabban a félreértések és bonyodalmak sorozata követi egymást szinte felfoghatatlan sebességgel, a nézők pedig könnyesre nevethetik magukat.
Az előadást 2018. május 5-én, szombaton, 19 órától láthatja a solymári közönség.


Élvezem, amikor a korongon középre szorított agyag alakul a kezem alatt

2018-04-10 15:19:31

 

Szalay fotó1.jpg  

A művelődési ház április 14-én, 19 órakor nyíló „Közel a tűzhöz” című kiállításán a kályhakészítés műhelytitkaival ismerkedhetünk. Szalay Imre fazekas, kályhakészítő, eredetileg a belsőépítészet felé kacsingatott, olyannyira, hogy – ahogy ez akkoriban szokás volt – a felvételihez a Középülettervező Vállalatnál szerzett szakmai tapasztalatokat műszaki rajzolóként.


Rekord számú helyes megfejtés

2018-04-11 10:35:56
kati1-1024x576.jpg  

Március közepétől érhették el olvasóink, a hagyományos költészet napi irodalmi kvízt, melynek beküldési határideje április 3-a volt. A téma ebben az évben Radnóti Miklós élete és munkássága volt.


Gaudí meseszerű világa a gyerekeket is elvarázsolja – Művészeti tábor a művelődési házban

1510617622823.jpg  

A művelődési ház Kreatív Műhelye és a piliscsabai Napút Rajziskola közös nyári alkotótábort hirdet, 2018. június 25-29-ig, melynek helyszíne a solymári Apáczai Csere János Művelődési Ház.


A BOR FILOZÓFIÁJA – Hamvastól Hamvasig a művelődési házban

a bor.jpg  

Valóban szükséges filozófiát „gyártani” a jó borhoz? Talán elegendő, ha az alapvető kérdések – mit, mikor, hogyan és hol igyak – megválaszolásához Hamvas Béla és Márai Sándor bölcs életszemléletét hívjuk segítségül, költők megzenésített bordalainak társaságában.


Az együtt zenélés öröme

_DSC0034.jpg  

Március 25-én az Ágról ágra zenekar volt a Kalandgyár vendége. Bussy Gábor és családja régi ismerőse a solymári közönségnek, a Rakoncások nevű, főként gyerekekből álló együttese többször lépett fel a helyi rendezvényeken. Most egészen új „formációval”, négytagú családi zenekarukkal mutatkoztak be a művelődési ház havonta megrendezésre kerülő gyerekprogramján.


Mi nem akartunk innen elmenni, minket innen elkergettek – Új darabot próbál a Kompanei

Berci Hilda Évi H.Katijpg.jpg  

Új darabot próbálnak a Kompanei színjátszói. Április 22-én, a kitelepítési emléknapon, mutatják be a művelődési házban a Rézi című előadást, mely Maria-Theresia Posovsky naplója alapján készült. Hartmann Hellebrandt Hilda a társulat vezetője, a darab író-rendezője árult el néhány dolgot a formálódó produkcióról.


Az utóbbi idők legjobb zenei élménye – Cseh Péter a jazzklubban

-dsc0091.jpg

 

A havi rendszerességgel, rendkívül színvonalas jazzkoncerteket bemutató solymári Little Jazz Pub márciusi vendége Cseh Péter gitáros volt. Márkus Tibor művészeti vezetésével és zenekara, az Equinox kíséretében (ebben az esetben trió felállásban: Csuhaj Barna Tibor – bőgő, Jeszenszky György – dob és Márkus Tibor – zongora) mindig rendkívül tehetséges fiatalok, vagy már jól ismert zenészek örömzenélnek a remek akusztikájú kis pincehelyiségben.


Irodalmi kvíz Radnóti Miklósról

Közeledik április 11., a költészet napja, József Attila születésnapja, s ez alkalomból újra játszani hívjuk olvasóinkatt, immár hetedik alkalommal. A következő irodalmi kvíz kérdéseire Radnóti Miklós életrajzából és összes verseiből kaphatnak választ. 
Az űrlapot ide kattintva, 2018. április 3-ig tudja kitölteni.


Az agyagból mindig marad kovásznak való

Március 10-én, szombaton, 16 órakor Páll Antal korondi fazekasmester (1941–1993) tiszteletére rendezett emlékkiállítás nyílik a Helytörténeti Gyűjteményben. Az esemény szomorú apropóját a mester halálának 25. évfordulója adja.


Nyereményjáték!

Nyerjen belépőjegyet két fő részére 2018. március 24-én a Színházi Világnap alkalmából bemutatásra kerülő Shirley Valentine című darabra!


Az igazi pillanatok a koncert közepén születnek

A blues nemcsak zene, hanem maga a varázslat. Mi a titka a bluesnak, hogy volt képes arra, hogy energiával tápláljon más zenéket? Megtudhatja, aki ellátogat március 3-án este a solymári művelődési házba.


Hermann Levente: „Beázást festettem biztosítási csaláshoz”

Az Apáczai Csere János Művelődési Házban működő, nemrég 15 éves fennállását ünneplő Kud-ART Galériában március elején egy újabb solymári művész mutatkozik be. Herman Levente festőművész kiállítása a Nem látom az erdőtől a fát címet viseli.


A fantázia szárnyán

A Fantáziamalom családi játszóház igazi középkori vígasságba varázsolta a múlt vasárnapi Kalandgyár vendégeit. A ceremóniamester Szőcs Péter és felesége Gottweisz Tímea nem először látogattak Solymárra. Tavaly az indiánok földjére repültünk, majd népmeséket játszottunk el velük együtt.


Solymár is pályázhat az „egészségkamionra”

Február 20-án Miháldy Kinga dietetikus az „Okostányér”-ról, az új magyar táplálkozási ajánlásról tartott előadást a Svábházban.facebookyoutubeemail