Hírek a múzeumból

 

Hírek a múzeumból

 

Örökségőrzés konferencia

Az identitás kultúraőrző szerepe és a kultúra identitásőrző szerepe kölcsönhatás, láncszemekként kapcsolódnak össze.

A helytörténeti gyűjtemény  és a művelődési ház szervezésében „Örökségőrzés hetedhét határon” címmel április 13-án Budakeszi, Nagykovácsi, Pilisszántó, Pilisszentiván és Solymár részvételével konferenciát szerveztünk.

Az értékek iránt elkötelezett kutatók, helytörténészek településenként egy-egy előadás keretében ismertették a saját területükön végzett örökségőrző munkát. Az egyes települések különböző örökséggel, feltételekkel, helyzeti alappal mutatkoztak be, de mindegyikünk büszke lehet az elért eredményekre!

P1340551.JPG

(fotó: Hegedűs András)

Egymástól sokat tanultunk, tapasztalatokat szereztünk az előadásokon túli beszélgetés során is.

Minden résztvevő egységesen igen hasznosnak ítélte meg az együtt töltött napot.

Sajnáltuk, hogy a rendezvényen váratlan akadályok miatt a meghívott Pilisvörösvár és Piliscsév kutatói nem lehettek jelen.

Példaértékű, ami szomszédságunkban történik. Erről Pest megye Értéktára részéről Kisfaludi Aranka értéktári referens csakúgy kifejezte pozitív véleményét, ahogyan dr. Szigetiné Dr. Tóth Judit néprajzos muzeológus szakfelügyelő, és mindazok, akik másnapra levélben köszönték meg a rendezvényt.

Jablonkay Mária


Kiállítássorozat az első negyedévben

Januártól márciusig négy kiállítást nézhettek meg a látogatók. A „Rejtett kincsek” tárlat Solymár múltját közvetítette a már restaurált dokumentumok, az egykori fényképek és a tárgyi anyag bemutatásával. A legrégibb kiállított dokumentum 1823-ból, Petőfi születése évéből való.

Az élet fontos területei köré szerveződő kiállításon az egyházi,- és közélet, a közigazgatás, a munka, az iskola, a közművelődés, a vendéglátás, szórakozás területei kerültek bemutatásra. Láthatóak voltak az I. Világháborúból hazatért katonák restaurált fegyverei, a kor bankjegyei, a két világháború közti időszakból Dr. Valkó Arisztid várásatásairól megjelent eredeti újságcikkek, valamint a múzeumnak egykor adományozott festmények. Köztük a legmesszebbre jutott művész Pettes László volt, aki az angol királyi udvar festője lett.

Január második felében „Feltöltődés” címmel nyitottunk kiállítást a kreatív pedagógusok alkotásaiból. Sokféle érték jelent meg, amelyek a pedagógusok ritka szabadidejében születtek. Láthattunk remek gobelineket, keresztszemes hímzéseket, patchwork munkákat, különleges textiltechnikával megvalósított képeket, dobozokat, üvegfestést, színdarab írást-rendezést, kötött alkotásokat, gyöngyfűzést, festményeket, virágkötészeti alkotásokat, kavicsképeket, ékszereket és más, szellemi munka, könyvbe foglalt értékeit.

„Dolgozni csak pontosan, szépen...” A látogatók ámultak az igényes, szépséges alkotások láttán.

Február végén nyílt meg 25 év alatt   immár negyedszer Solymáron a Magyar Tengeri Gyűjtemény kiállítása.

A Nagykovácsiban élő házaspár saját gyűjteménye nem csak tudományos szempontból volt hallatlan érték, de esztétikumában ugyanígy. Mindehhez társult Pelbárt Jenő festőművész, sok biológiai szakkönyv szerzőjének izgalmas-értékes előadása, amely elvarázsolt kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az előadó 25 órát tartott, ami nagy elkötelezettséget tükröz. Minden felső tagozatos osztály nagy figyelemmel vett részt a rendkívüli biológia órán. A kiállítást több, mint 600-an látták.

Külön köszönet mindezért az iskola nevében!

Március 10-én nyílt meg a Páll Antal emlékkiállítás. A 25 éve elhunyt Magyar Örökség díjas korondi fazekasmester, művész tiszteletére régi barátja, Ugron Béla szervezte-rendezte a nagyszabású, ragyogó kiállítást Sajátos erőtere mindenkit lenyűgöz. Volt látogató, aki könnybe lábadó szemmel ült és nézte a szépséget.

A megnyitón Páll Antal özvegye, szintén Magyar Örökség díjas virágozó művész és Antal fia is jelen voltak, sokan vásárolhattak is a család újabb művészi alkotásaiból. A vendégeket finom kürtős kaláccsal, és jóféle kömény,- és áfonya pálinkával kínálták.

Jablonkay Mária


Projektórák és külföldi látogatók

A kiállításokhoz kapcsolódóan iskolánk tanulói igen sok múzeumi órán vettek részt. A közvetlenül Húsvét előtti projekt résztvevői a 7.c osztály tanulói voltak, akik a korondi kerámiákkal, motívumkincs üzenetével ismerkedtek, rajzolták a formákat, díszítéseket Daragics Éva és Ternyilla Noémi tanárnők irányításával. A ritka alkalomról rádiófelvétel is készült, amelynek készítője Dr. Győry Hedvig egyiptológus-riporter    mind a kiállítást rendező Ugron Bélával, mind Daragics Éva tanárnővel, mind a gyerekekkel beszélgetett.

A sokszínű programsorozat ritka vendégeként köszönthettem a gyűjteményben a Both Miklós kíséretében érkező kijevi Néprajzi Múzeum igazgató helyettesét, akinek számára igen érdekes volt egy más nemzet, nemzetiség életébe történő bepillantás.

Március 20-án tavaszköszöntőként a Napsugár Óvoda teljes létszámban jött, megnézték a tavaly elhelyezett időkapszulát, és az e napra a múzeum bejáratánál elhelyezett márványtáblát.

A borús időre való tekintettel elénekelték aranyosan a „Süss fel nap” kezdetű dalocskát, amelynek eredményeként tényleg kiderült az idő.

Rá két napra a csíkpálfalvi óvónők ismerkedtek római katolikus templomunk értékeivel és a gyűjteményünkkel.

Jablonkay Mária


Teltházas előadások

2018 első negyedévében ismét remek előadások voltak  a gyűjteményben.  Az első érdekes téma januárban az Érték-Estek keretében az egészségvédelemmel kapcsolatban hangzott el. Februárban Ritter György Solymár legújabb kori történelmi fejlődéséről tartott összefoglalót. A történész kutató az ötvenes évektől a rendszerváltásig   tekintette át közelmúltunkat a Helytörténeti Szabadegyetem sorozat keretében. Az előadás átgondolt, komoly értékű volt, a közönség soraiból is egyetértő hozzászólásokat hallottunk.

Februárban szintén a Helytörténeti Szabadegyetem keretében   ismerkedhettünk meg Solymár botanikai értékeivel. Dr. Hahn István az ELTE cönológus professzora ragyogó fotókon mutatta be Solymár növényritkaságait. Nem is gondolnánk, hány érdekes növényritkaság, hány különleges orchideaféle is él Solymáron.

Az előadó láttatta a növénytársulások változásait a művelésbe vett, vagy a művelés alól felhagyott területek átalakulásán keresztül, érzékeltette, hogyan hódítja vissza a természet újra egykori területeit.

Az előadás nagy-nagy kincs, Hahn professzor úr a fotóanyaggal megajándékozta a múzeumot. Így a botanikai értékek felvételei később is elérhetőek lesznek a téma iránt érdeklődők számára. Erről az estről is úgy indultunk haza, hogy nagyszerű volt jelen lennünk!

Az ÉRTÉK-ESTEK sorozatban hívtam meg Dr. Mirk Mária tanárnőt, aki novemberben 5000km-es utazáson vett részt Peruban. Ez az útikalauz múltban, térben-időben a tenger szintjétől a magas hegyek világáig, a mai élettől az évszázadok-évezredek üzenetéig ugyancsak hallatlanul izgalmas volt. Köszönet az élményért!

Jablonkay Máriafacebookyoutubeemail