2020. MÁRCIUS 28., SZOMBAT, 18 ÓRA – MŰVELŐDÉSI HÁZ

LÉLEKTÉRKÉP – Hegyi Magdolna kiállítása

A kiállítást megnyitja: Hegedűs Miklós festőművész, a tárlat megtekinthető április 10-ig.

A program díjmentesen látogatható!

0328-1.jpg

„Akkor kezdődött ez dolog, ez a ’csukott szemmel’ nézés, amikor a gyerekeim megszülettek. Teljesen átíródott minden, ami addig volt. Addig is alkottam, imádtam rajzolni, de a gyerekek után másképp. Mintha súgnának, mintha villannának belül a képek, az érzések, nem hagynak, ki akarnak jönni. Muszáj csinálni, jóleső kényszer ez. Ez a kiállítás ilyen, másfél év érzelmeinek, gondolatainak lenyomata. Az igazi kicsi énem lélektérképe.”

Hegyi Magdolna 2006-ban végzett a MOME Animáció szakán. Férjével, akivel négy gyermeket nevelnek, a közelmúltban költöztek Solymárra. Nagyméretű akrilképei mellett most készülő mesekönyvébe is bepillantást enged a közönségnek.

Hegyi Magdolna 1979. augusztus 13-án született Budapesten. A VII. kerületben, a Damjanich utcában nőtt fel. A fővárosi közeg a közeli Városligettel és az Alföld, a vidék - ahol a nyarakat töltötte nagyszüleinél, Balmazújvárosban - egyformán meghatározó színterei voltak gyermekkorának.

Már az általános iskolában komoly érdeklődést mutat a művészetek irányába. Önakaratából jelentkezik a Barcsay Gyermekképzőművészeti Körbe, ahol Dombyné Szántó Melánia szárnyai alá kerül. Szülei támogatják mindennemű választásában, így a képzőművészet mellett, zongora tanulmányait is megkezdi 8 éves korában.

Kapcsolatai ebben az időszakban jók, társai között jól érzi magát. Legkedvesebb barátja Szabó Anett, akivel a bölcsőde és óvoda, általános iskola után is szorosan tartják a kapcsolatot, és testvéri szeretet fűzi egymáshoz őket.

1993-97-ig a Képző-és Iparművészeti szakközépiskola, ma Kisképző, kerámia szakán - szakmailag és emberileg - legtöbbet talán Karmó Zoltán szobrászművésztől kap, aki rajzot és mintázást tanít neki. Másod évben csatlakozik az osztályához Selmeczi Anna, aki életének egyik legfontosabb, legőszintébb kapcsolata. Anna, barátjává válik és végig kíséri életében.

Szívesen emlékszik arra az évre, amit főiskola előtt a Dekoratőr Szakiskolában tölt. Remek emberek közé, egy nagyon bensőséges közösségbe kerül. Ez az év számára meghatározó, sok barátság kezdetét jelenti.

2000-ben felvételt nyer a MOME Animáció szakára, ahol Szegedi Csaba festőművész – és szaktanárai, Richly Zsolt, Lehotay Zoltán és Fülöp József vannak a legnagyobb hatással rá.

Az egyetemi évek alatt külön utakon jár, hasonlóképp a Kisképzőben eltöltött időszakhoz. Társai között nem találja helyét, egy-két ember kivételével nem igen barátkozik senkivel az egyetemen.

Csoportos kiállításon vesz részt a Budanet-Art kávézóban, Selmeczi Anna és Csatorday Dóra társaságában, ez az első nyilvános szereplése.

A diplomafilmjét 2006-ban a Baestarts Stúdióban készíti Erkel András producer, és Móré Katalin animációs filmrendező segítségével, akiktől rengeteget tanul.

A MOME után a Baestarts Stúdióban dolgozik, ahol először a Gyerekdalok sorozatot, majd a Mondókák című sorozat újabb epizódjait rendezi.

A Studio Quality-ben 2008-ban az Oscar című sorozat animációs rendezője.

2007-ben ismerkedik meg első férjével Sziptner Gergővel. Telkiben telepednek le, az együtt töltött öt év számára fontos, és meghatározó időszak. Az erdő, a természet közelsége kirántja a város őrült forgatagából, és egy nyugodt élet kezdetét mutatja. Az alkotás, a festészet itt bukkan fel újra az életében. Férjével és Csatorday Dóra festőművésszel együtt alkotnak, majd csoportos kiállítást rendeznek a Magyar Házban.

2012-ben első gyermeke, Nándi születésével teljesen új korszak, dimenzió születik. Vele együtt éled az Üruborkák projekt - amit kisebb-nagyobb megszakításokkal azóta is csinál - és amit abban az évben be is mutat egy önálló kiállításon a Kopaszi gáton.

A 2012 év a változások éve számára. Elválik férjétől, és kisfiával visszaköltözik a városba. Egy korszak lezárul.

2013-ban a Telki Napok keretében ismét bemutatkozik egy kisebb kiállításon.

2014-ben megismerkedik második férjével Hassan Elsayed Ashraffal.

2016-ban megszületik második gyermeke, Karim, és ekkor készül el nagyszerű stáb közreműködésével (többek között Miskédi Andrea, Móré Katalin) az Űruborkák animációs sorozat első epizódja.

2017-ben megjelenik az Űruborkák mesekönyv formájában, Föld mentőexpedíció címmel.

2018-ban újra beleveti magát a festésbe, mely egy nehéz időszakon segíti át, önelemzéssel, terápiával kiegészülve. Megjelenik az írás az életében.

Azóta a befelé fordulás, önmegismerés jellemzi az alkotásait, és ezzel párhuzamosan a figurális témák helyett képei inkább hangulatokat, érzéseket tükröznek. Írásai mélyülnek,
komolyabb, bensőségesebb témák felé nyitnak.

2018 őszén kerül Solymárra, ahol a Waldorf óvodában együtt alkothat Hegedűs Miklós festőművésszel, akivel mély barátságba kerül. Rengeteget tanul tőle, és mesterének tekinti.

2019 nyarán költöznek Solymárra. Második férjével és négy gyermekükkel mozaik családot alkotnak. A mindennapok élményeiből és nehézségeiből egyformán sokat merít. Ahogy a természetből, erdőből is.


vissza

facebookyoutubeemail