2019. MÁRCIUS 31., VASÁRNAP, 19 ÓRA – MŰVELŐDÉSI HÁZ

LEVESBEN – színjáték egy felvonásban

A Magyarországi Nemzetiségek Színházi Társulata és az Artashat Örmény Nemzetiségi Színház közös produkciója, magyar nyelven, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Solymár szervezésében

A program díjmentesen látogatható!

0331.jpg

Milyen ma Magyarországon nemzetiségi identitással nőnek lenni? Mi a nő dolga? Az otthoni tűzhely melegét őrizni? Tartozni valakihez, gyereket szülni? Ennyi csupán? A hazánkban élő örmény, görög, német, szerb, lengyel és magyar nemzetiségű nők társadalmi helyzetét boncolgatjuk gátlás nélkül, őszintén és szemtelenül. Legfontosabb célunk egyfajta kapaszkodót adni saját generációnk számára. Visszaterelni egymáshoz magunkat és bennünket. Úgy gondoljuk, hogy a jelen lévő női szerepekkel való küzdelem nem egyszemélyes ütközet. A nők önmegvalósításának csúcsa szerintünk nem csupán a gyermekszülés. Annál sokkal több! Vagy mégsem?

Rendezte: Erdélyi Dániel
Szöveg: Trojan Tünde és a társulat
Zene: Ágoston Béla
Szereplők: Álmosd Phaedra, Frank Ildikó, Jurkovits Zorica, Kollatos Fotios, Koncz Eszter, Tóth G.-Keller Linda, Trojan Tünde

E nem mindennapi kezdeményezés főszereplői és alkotói a magyarországi nemzetiségi színjátszás meghatározó, közkedvelt és méltán elismert emblematikus figurái. Igazi üdítő kuriózumként tálalják elénk közös produkciójukat, a Mom’s the World című színmű ihlette kitűnő darabot. A Levesben című színjáték nem nélkülözi a humort, aktuális és elgondolkodtató. Az igenis húsbavágó, s oly sokszor torokszorítóan fájó problémák feszegetése közben a darab a szellemességet és az öniróniát hívja segítségül.

A próbafolyamat során nagyon fontos szerepet kapott az improvizáció, de lényeges, hogy minden egyes történet valóságalapra épül. A színészek saját nemzetiségi sorsuk vagy közvetlen környezetük élményeivel, történeteivel hozták létre a végeredményt. Egy élő főzőműsor ad kerettet a különböző élethelyzetű, korosztályú, nemzetiségű nők történetének. Steel drum-mal kísért, anyanyelvű songok teszik az előadást még kifejezőbbé.


vissza

facebookyoutubeemail