2018. OKTÓBER 28.,VASÁRNAP, 16 ÓRA – MŰVELŐDÉSI HÁZ

KALANDGYÁR: Szent Mihály napja

Napra-forgó mulatság a Pereputty zenekarral

A program díjmentesen látogatható!

1028-2.jpg

Jánoska szegény juhászlegény. Szerelembe esik azonban a számadó lányával. Az öreg rábízza a legszebb juhait, hogy őrizze meg azokat Szentgyörgytől Szentmihályig. De nem olyan egyszerű ám az élet a selyemfüvű hegyek között! Hol vihar jő, hol farkas vonít, sőt, még a Turkaorrú Grigorej is erre lopakodik! Hogy sikerül-e megőrizni a juhokat, s kiérdemelni Juliska kezét? – ezt is megtudhatják, akik eljönnek a Szent Mihály napi mulatságra. Ez a nap Európa szerte ismert pásztorünnep, a hagyomány szerint ekkor hajtották be az állatokat a legelőről a téli szálláshelyre.

A Napra-forgó mulatságok az évkör egy-egy jeles napjához kapcsolódó szokásokat elevenítik fel, elmesélve, eltáncolva, eldalolva. A saját készítésű bárányok is szereplői lesznek a történetnek.

Voltatok már nálunk? Táncoltatok már velünk? No, ha nem, elmondjuk hogy néz ki egy Napra-forgó sürgés-forgás Pereputtyéknál. Először is, mindig van valami jeles nap, jeles alkalom, igaz? Hogy van-e hozzá mesénk? Hát persze. Hanem mese előtt még játszunk egy kicsit, hogy bemelegedjünk. Éneket tanulunk, hogy velünk dalolhassatok. Készítünk valami apróságot, mondjuk helyre báránykákat, akik fellépnek majd a mesében. Bizony! A tiéd is! Nem baj, hogy kimentél a vonalból, vagy leszakadt az egyik lába. Aztán táncolunk. Visszatáncoljuk magunkat az időben jó száz esztendővel. Mikor már épp leülnél, mert elfáradtál, leülünk. Előkerülnek a bábok, és rövid, színes vásári komédiát adnak elő Eszter és Villő segítségével. Persze miről másról szólhatna a mese, mint a közelgő jeles napról. Biztos, hogy olyan jó lesz a vége, hogy ismét kedved támad táncra kerekedni, ezért a zenészek már fújják, vonják, tekerik is hangszereiket. Kirúgjuk a ház oldalát, de legalábbis megpróbáljuk.


vissza

facebookyoutubeemail