2018. OKTÓBER 27.,SZOMBAT, 19 ÓRA – MŰVELŐDÉSI HÁZ

Alonso Alegrìa: KÖTÉLEN A NIAGARA FELETT

Az Amargant Színházi Műhely előadása, a szerző engedélyével, Kozma Zsófia és llyés Lénárd szereplésével, Polgár Judit rendezésében

Színház kalandor lelkületűeknek két 19. században élt valós alakról, akik egyszer csak úgy döntöttek, hogy átegyensúlyoznak egy kötélen, 50 méterrel a Niagara fölött.

Belépőjegyek 1 000 Ft-os áron vásárolhatók a művelődési ház irodájában!

1027-4.jpg

„Látja? Nyissa ki a szemét, Blondin, mert a végén még elalszik, és idedermedünk! Nyissa ki a szemét, öregem! Nézze, nézze, milyen kék az ég, hogy csillog! Nézze a tömeget, hogy izgulnak a kanadai parton! Lehetnek ezren, vagy kétezren, és a rezesbanda, látja? Látja a kürtöt? Hogy csillog! És a fehér egyenruhákat!
Az a kék folt, az ott a katonazenekar!"

Az Amargant Színházi Műhely csapata állítja, hogy színházat bárhol lehet teremteni. Ahogy mondják:”Nem kell hozzá más, csak néhány ember, akik egy történetet szeretnének elmesélni és néhány másik, akik erre kíváncsiak. A többi már jön magától.” Hogy ezt bebizonyítsák, a legváltozatosabb helyszíneken és körülmények között – kocsmában, gyárépületben, lakásban vagy akár a győri börtönben – mutatják be előadásaikat, Alegría darabját például egy júliusi napon 7 órakor „fogyaszthatták” reggelire az érdeklődők a kínált croissant és tea mellé az Attention klubban.

A kötélen a Niagara felett az egyik legnépszerűbb dél-amerikai darab, melyet az utóbbi években az ország több kőszínháza is műsorára tűzött.

 

HÁTTÉR

A chilei születésű, Peruban élő drámaíró 1969-ben írt színdarabja két egymástól különböző ember találkozásáról, kapcsolatáról, magányról, bizalomról, őszinteségről és az egymásra utaltság, egymásba kapaszkodás állapotáról mesél.
Charles Blondin francia artista valós személy volt, 1824-ben született. 1859. június 30-án hajtotta végre első alkalommal hajmeresztő mutatványát: egy körülbelül öt centiméter átmérőjű kötélen átsétált a Niagara-vízesés felett. Ezután számos alkalommal ismételte meg mutatványát, folyamatosan nehezítve az átjutást: bekötött szemmel ment át a kötélen, zsákban kelt át, talicskát tolt a túlpartra, omlettet sütött magának.

Ez utóbbi szám adja a mű alapkonfliktusát: egy rajongója azzal vádolja meg Blondint, hogy csalt, mert nem tizenkét, hanem csak nyolc tojásból készített magának rántottát. A fiatal lány eltökélten harcol azért, hogy a kiégett artistát kirángassa fásult állapotából. Végül ráveszi, hogy együtt keljenek át a kötélen a vízesés felett. A darab a gyakorlás folyamatát mutatja be, miközben közel kerül egymáshoz a két magányos. Eggyé kell válnunk, nem ketten kelünk át a kötélen, egy test leszünk, mondja a lány.

(Forrás: Balla Emőke VEOL)


vissza

facebookyoutubeemail