2018. OKTÓBER 27.,SZOMBAT, 18 ÓRA – MŰVELŐDÉSI HÁZ

ÉG ÉS FÖLD KÖZÖTT – Dormán Bertalan fotókiállításának megnyitója slackline bemutatóval

A kiállítást megnyitja: Pilló Ákos rendező, operatőr, fotográfus

A porgram díjmentesen látogatható!

1027-3.jpg

Első lépés után akartam a másodikat. Ellenségem a lépések száma. Az első ugrásokat egyre szebben akartam csinálni. Küzdöttem az ugrások szépségével. Kifeszítettem 50 méterre - ellenfelem a méterek száma. 70 méter, 90 méter, 100 méter, de hol vagyok én a méterekben? Most ki van feszítve, csak magam elé nézek bambán... Én és a talpam alatt a kötél. Trükkök nincsenek, métert nem tudom csak érzem, hogy állok, megyek és irányítom a hevedert. Hiszen ez én vagyok. Győzelem! Koncentrálni kell megtanulni minden körülmények között, fent is lent is! Határok nincsenek. Ez a slacklife-om.

Dormán Bertalan, fotós, slackline-oktató fut, kerékpározik, sziklamászik, a magasban kifeszített hevederen egyensúlyoz. Nemrég 4 óra alatt tette meg futva az egynaposnak mondott túraútvonalat az Olympos csúcsára. A Pilisben való highline edzéseken, külföldi túrákon egészen szokatlan szemszögből van lehetősége a világot szemlélni. Fotói által mi is részesei lehetünk annak a látványnak, ami eléje tárul, testközelbe kerül a táj érintetlensége, a hajnal hűvössége, a határtalan szabadság érzése…

Hogy milyen lehet egyensúlyozni ég és föld között? Egy Berci által rögtönzött slackline-bemutató során ízelítőt kapunk belőle, és a kiállítást követő – témába vágó – színházi előadást is kellő rákészüléssel tudjuk élvezni.

 

Mi a slackline?

A slackline egy látványos és szórakoztató, mégis komoly koncentrációt igénylő sport. Újdonságértéke és különlegessége mellett azonban képességfejlesztő, személyiségfejlesztő hatása sem mellékes. A sportág kialakulása 1978 körülre tehető, amikor kreatív sziklamászók kifeszítettek pár nylon kötelet, és elkezdtek sétálgatni rajta. Senki nem tudja, hogy elsőként ki kezdte el csinálni, de az biztos, hogy a sziklamászás és a slackline kéz a kézben járt.

Időközben a sportnak több ága is kialakult: tricklining, waterlining, longlining, highlining, yoga és freestyle slacklining. A tricklining számít a többi ág alapjának, mert a hevedert szinte bárhol kifeszíthetjük, például két fa közé. A longlining és a highlining már komolyabb műfajnak számítanak: az előbbinél minél hosszabban, az utóbbinál többméteres magasságban kifeszített slackline-on sétálnak át a bátor próbálkozók. Magasban nem árt a biztonsági heveder, mert itt a leesés akár halálos is lehet. Éppen ezért a highlining már haladó műfajnak számít,

Az egyensúlyérzék fejlődése és a koncentráció fokozása minden emberre jótékony hatással van, ezért a slackline mind önmagában, mind kiegészítő sportágként is alkalmazható, bármely életkorban gyakorolható!

A legnagyobb kihívás önmagad legyőzése. Aki ugyanis komolyan veszi a slackline-ozást, nem kerülheti meg azt a pontot, amikor észreveszi: a felszínes koncentráció már nem elég, minden idegszáladdal magadra kell fókuszálnod. Ha nem így teszel – pillanatok alatt lepotyogsz a kötélről.

Egyetlen felesleges mozdulat, egy pillanatnyi bizonytalanság vagy apró figyelemkiesés, és máris teljesen kibillensz az egyensúlyodból.

A slackline-ozás tehát a fizikai kondíció megszerzése mellett tudatos, koncentrált jelenlétet követel, melyhez nyugodt légzés és a környezeti tényezőket, valamint a belsőnkben dúló érzelmi káoszt figyelmen kívül hagyni képes összpontosítás szükséges. A slackline-on csakis magunkra, a saját belső békénkre és magabiztosságunkra számíthatunk. Ez adja a slackline-ozást leíró képlet másik felét, a lélek egyensúlyát.

(gibbon slacklines.hu)


vissza

facebookyoutubeemail