2018. április 28., szombat, 18 óra – MŰVELŐDÉSI HÁZ

Cédrus Táncház a Zagyva Bandával

Táncház felnőtteknek. Tánc- és énektanítás. Belépő: 500 Ft/fő

0428.jpg

A táncház az 1970-es évek elején a hazai közművelődési rendszerben jött a világra: művelődési házak (Kassák, FMH, Molnár utca, Almássy tér) adtak otthont a programnak, szakmai gondozását képzett (és a táncház iránt elkötelezett) népművelő szakemberek -- mai szóval művelődésszervezők -- látták el, finanszírozásuk is ezen intézmények keretében zajlott. A táncházas zenészek és táncoktatók jól szervezett, igényes képzéseken mélyítették tudásukat.

A korai időszak (mozgalom-évek) táncházaiban a tánctanítás és a szabad táncolás melletti kiegészítő program volt társművészetek (pl. költészet, képzőművészet, építészet) képviselőinek előadása, néprajzi ismeretterjesztés (a szakma nagy tudású, nagy tekintélyű szakembereitől: Martin György, Andrásfalvy Bertalan), kézműveskedés.

1994-ben a Gyökér megnyitásával, benne élőzenés, táncos programokkal új tendencia vette kezdetét, amely mára jelentősen átrendezte a táncházak helyét, szerepét kulturális életünkben: magánkézben lévő, vállalkozói alapon működő vendéglátó egységek (kocsma, kávéház stb.) adtak lehetőséget rendszeres táncházak tartására.

Ezzel párhuzamosan megindult a teljes hazai közművelődési intézményrendszer átalakulása: híres, bejáratott intézmények szűntek meg, profilváltáson estek. A múlté a Molnár utca, az Almássy tér, félgőzzel működik az FMH, ideiglenesen bezárt a Csörsz utca is. De Solymáron továbbra is táncolhatunk!


vissza

facebookyoutubeemail