2018. március 24., szombat, 18 óra – MŰVELŐDÉSI HÁZ

 

0324-1.jpg

 

SZÍNHÁZI JELMEZ –
A tervektől a megvalósulásig

SZŰCS EDIT jelmeztervező kiállításának megnyitója

A kiállítás megtekinthető április 11-ig, a művelődési ház nyitvatartási idejében.

Szűcs Edit, aki elnyerte a 2017-es Év Jelmeztervezője díjat, 1993-ban diplomázott az Iparművészeti Főiskola Mesterképző Intézetében. Szinte attól a pillanattól kezdve folyamatosan tervez jelmezeket, melyek által viselői „lényekké válnak” egy korábbi színházi kritika tanúsága szerint.
Számos hazai és külföldi színdarab és film létrehozásában működött és működik közre a mai napig, ő tervezte például a Saul fia jelmezeit is.

Más műfajokban is alkot: önálló iparművészeti munkákat is készít, rendszeresen vesz részt szakmai kiállításokon, a napokban pedig két ígéretes, általa jegyzett bábelőadás premierjét láthatta a közönség: a Budapest Bábszínház Bambijáét és a Halhatatlanságra vágyó királyfiét a győri Vaskakas Bábszínházban.
1992 óta tanít a MOME Textil Tanszékén, a KREA-ban és a Képzőművészeti Egyetem Látványtervező Tanszékén.

Ha mindez nem lenne elég, azt is tudni kell róla, hogy 2000 óta meghatározó tagja a Természtes Vészek Kollektívának, amely alternatív mozgásszínházként izgalmas feladatok és kísérletezési lehetőségek elé állítja a tervezőt. Solymári kiállítására hagyományos és kísérleti munkáiból is hoz ízelítőt.

„Az emberi test számomra épp olyan önkifejezésre alkalmas eszköz, mint a festőnek a vászon. A testmaszkok látványával, új struktúrát kívánok teremteni, amellyel egymásba záródó világokként képzelhetjük el a szellemet és az anyagot, a testet és a lelket, az álmot és az ébrenlétet, a tudatot és a tudattalant is.” /Szűcs Edit/

 


vissza

facebookyoutubeemail